Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 I forbindelse med behandlingen af (L 114) Forslag til Lov om uddannelsen til professionsbachelor som pædagog har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 15. marts 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 32:

”Vil ministeren fremsende en opgørelse, der sammenligner forholdet mellem uddannelse og praktik for henholdsvis pædagoguddannelsen, læreruddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen, herunder antal timer til uddannelse og antal timer til praktik?”

 

Svar:

For de tre uddannelser er det i de respektive uddannelsesbekendtgørelser fastsat, hvor stor en del af den samlede uddannelsestid, der skal anvendes på henholdsvis praktik og den øvrige uddannelse. Der er for pædagoguddannelsen i bekendtgørelsen tillige fastsat et timetal for praktiktiden. Det er den enkelte uddannelsesinstitution, der fastsætter timetallet for den øvrige uddannelse.

 

I den 4-årige læreruddannelse indgår der 24 ugers praktik. Den ugentlige praktiktid tilrettelægges i samarbejde mellem praktikinstitution og seminarium og er anslået til 12 – 15 timer. Det vil sige 288 – 360 timer for hele uddannelsens praktik. For den øvrige uddannelse er timetallet anslået til ca.1900 timer.

 

I den 3½-årige sygeplejerskeuddannelse indgår der 1½ års praktik. Praktikken tilrettelægges i samarbejde mellem praktikinstitution og sygeplejeskole og er anslået til i alt 1600 timer. For den øvrige uddannelse er timetallet anslået til ca. 3200 timer.

 

I den 3½-årige pædagoguddannelse indgår der 1¼ års praktik. Den ugentlige praktiktid er fastsat i uddannelsesbekendtgørelsen. I den lønnede praktik er det gennemsnitlige timetal fastsat til 32,5 timer i 48 uger, og i den ulønnede praktik er det gennemsnitlige timetal 30 timer i 11 uger. Det vil sige i alt for hele uddannelsen 1560 timer. For den øvrige uddannelse er timetallet anslået til ca. 2000 timer.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder