Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 7. april 2006

                                


Folketinget har i skrivelse af 24. marts 2006 (ad L 146) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 13:

 

Spørgsmål 13:

”Ministeren bedes redegøre for, om rimelighedsbetragtningen falder bort i alle tilfælde, hvis ægteskabet har varet i mindre end 5 år. I benægtende fald bedes ministeren angive, i hvilke tilfælde den kan anvendes selv om ægteskabet har varet mindre end 5 år.”

 

Svar:

Efter forslaget kan ægtefæller udtage alle egne pensionsordninger forlods, hvis der har været tale om et ægteskab af kortere varighed. Dette er udtryk for et ønske om ikke at foretage mindre justeringer og samtidig udtryk for en regelforenkling, der indebærer, at der ikke skal foretages en nærmere vurdering af, om en pensionsordning kan anses som rimelig.

 

Et ægteskab vil efter forslaget som udgangspunkt blive anset som kortvarigt, hvis det har varet i mindre end ca. 5 år. Ministeriet skal i den forbindelse bemærke, at denne afgrænsning kendes fra andre beslægtede områder. Således indeholder fællesboskiftelovens § 69 a en regel, hvorefter der under visse betingelser kan ske skævdeling af fællesboet, hvis ægteskabet har været af kortere varighed – under ca. 5 år.

 

Forslagets mulighed for fællesskabskompensation kan dog føre til, at der skal ydes kompensation for et ”pensionstab”, der er indtrådt under selv et kortvarigt ægteskab. Reglen forudsætter således, at en ægtefælles manglende pensionsopsparing overstiger op mod 2 års pensionsindbetalinger for en fuldtidsforsikret.

 

Reglen om fællesskabskompensation er således en erstatningslignende regel og omfatter de tilfælde, hvor den ene ægtefælle under ægteskabet har foretaget mindre pensionsopsparing end den anden som følge af ægtefællernes ”fællesskabsadfærd” – f.eks. fordi den pågældende ægtefælle har haft barsels- eller børnepasningsorlov, været hjemmegående eller på deltid for at kunne passe børn eller i øvrigt understøtte den anden ægtefælles karriere eller virksomhed eller for at kunne følge med den anden ægtefælle til udlandet. 

 

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                     /Charlotte Meibom