Dato:            28. marts 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2004-1660-29

Sagsbeh.:   MLA

Fil-navn:       svarspm26

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 26 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 16. marts 2006

 

Spørgsmål 26:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13. marts 2006 fra Camilla Blay Steiner, Hillerød, jf. L 151 – bilag 10."

 

Svar:

Det fremgår af materialet, at en studerende ved Københavns Universitet har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt donorer primært fra tre danske sædbanker.

 

Det fremgÃ¥r af undersøgelsen, at 36 % vil ophøre med at være sæddonor, sÃ¥fremt donoranonymiteten ophæves, at 38 % vil fortsætte som donor og at 21 % ikke ved, hvordan de vil forholde sig.

 

Som nævnt i min besvarelse af spørgsmål 25 bekræfter undersøgelsen de erfaringer, som er kendt fra lande, der allerede har ophævet anonymiteten, nemlig at antallet af sæddonorer falder.

 

Henvendelsen indeholder endvidere forskellige kommentarer til lovforslagets bemærkninger om donoranonymitet. Jeg skal pege på, at der i lovbemærkningerne er foretaget en gennemgang og afvejning af forskellige hensyn og dermed ikke kun lagt op til en vurdering af donors forhold, men hvor også faderens opfattelse af faderrollen tillægges en selvstændig betydning uafhængigt af donors motivation.

 

Når det er sagt, er jeg selvfølgelig enig i, at en sæddonor skal have information om betydningen af en sæddonation, således som det også fremgår af bekendtgørelse nr. 728 af 17. september 1997 om kunstig befrugtning.