Dato:            11. april 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2004-1660-29

Sagsbeh.:   MLA

Fil-navn:       svarspm31

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 31 (L 151), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 3. april 2006

 

Spørgsmål 31:

"Hvad vil det koste, hvis lesbiske og enlige kvinder får vederlagsfri adgang til insemination og kunstig befrugtning?"

 

Svar:

Jeg har forstået spørgsmålet således, at det ønskes oplyst, hvor meget udgifterne i det offentlige sygehusvæsen vil stige, hvis det var muligt for enlige kvinder og lesbiske par at få IVF-behandling eller insemination på de offentlige sygehuse.

 

Indledningsvis skal jeg bemærke, at det ikke er muligt for mig at sige noget om, hvor mange enlige kvinder og lesbiske par, der i givet fald måtte ønske behandling med kunstig befrugtning (IVF-behandling eller insemination), herunder hvor mange af disse kvinder der har behov for IVF-behandling for at blive gravide.

 

Jeg kan imidlertid oplyse, at prisen for én IVF-behandling, der indebærer ægudtagning (inklusive 1 ambulant besøg) og ægoplægning (inklusive 1 ambulant besøg) som udgangspunkt koster omkring 12.000 kr. beregnet efter DRG-priserne (2005). Heri er ikke medregnet medicinomkostninger, ligesom der heller ikke er taget højde for variationer i antal ambulante besøg i de konkrete tilfælde.

 

Hertil kommer udgifter til scanning på knap 2000 kr. pr. gang. I gennemsnit foretages der 3-4 scanninger pr. gennemført behandling.

 

På denne baggrund kan man fastsætte prisen for én IVF-behandling til omkring 18.000 til 20.000 kr.

 

For så vidt angår insemination, findes der ikke en egentlig DRG-takst for denne behandling i det offentlige sygehusvæsen.

 

Sundhedsstyrelsen skønner, at prisen for ét inseminationsforsøg andrager gennemsnitligt 1300 kroner (inkl. konsultation, scanning mv.). I denne pris er medicinomkostninger og betaling for sæd ikke medregnet.