Dato:           

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2004-1660-29

Sagsbeh.:   MLA

Fil-navn:       svarspm9

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 9 (L 151), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 3. marts 2006

 

Spørgsmål 9:

"Kan ministeren oplyse, hvilke sammenlignelige lande, der har ophævet donoranonymiteten – og hvordan dette har påvirket interessen for at donere sæd henholdsvis æg?"

 

Svar:

 

I Sverige blev donoranonymiteten ophævet allerede i 1985. Der er udfærdiget en rapport, men konsekvenserne for antal donorer er ikke belyst i rapporten, der alene angår spørgsmål om forældres holdninger til at give oplysninger til børnene.

 

Telefoniske kontakter samt oplysninger blandt andet på en konference viser, at der i forbindelse med ophævelse af anonymiteten skete et markant fald i antal donorer. Talmateriale findes ikke, men det oplyses, at der i dag er donorsæd nok i Sverige. Socialstyrelsen oplyser, at mere specifikke oplysninger kun kan fås ved henvendelse til de enkelte klinikker.

 

Det er samtidig oplyst fra flere kilder i Danmark, at en del svenske ægtepar søger til Danmark for at blive behandlet med kunstig befrugtning med donorsæd. Om dette skyldes ventelister til donorsæd eller ønsket om anonym donation – eller en kombination af begge dele - er uoplyst.

 

I Holland blev donoranonymiteten for sæddonation ophævet fra 1. juni 2004. Ifølge telefoniske oplysninger fra det hollandske Ministerium for Sundhed, Velfærd og Sport medførte dette, at der skete et stort fald i antallet af donorer. I dag skønnes der at være 300 sæddonorer mod tidligere 1100-1200.

 

I UK trådte ophævelsen af donoranonymiteten i kraft den 1. april 2005. Der har været oplysninger i forskellige publikationer om, at der frygtedes mangel på donorer. Det overvejedes også at igangsætte en kampagne for at få flere personer til at donere.

 

På en international konference i Canada i slutningen af 2005 omtalte en professor fra Huddersfield University, at en undersøgelse fra Department of Health i UK havde vist, at ophævelsen af anonymiteten for æg- og sæddonorer ville medføre en halvering af donationerne. Det har dog ikke været muligt at få nærmere talmateriale.

 

I Norge trådte en ny lov i kraft den 1. januar 2005, hvorefter sæddonation ikke længere kunne ske anonymt. Social- og Helsedirektoratet i Norge har telefonisk oplyst, at Norge de sidste 10 år, før sæddonors anonymitet blev ophævet, importerede sæd fra den danske sædbank Cryos. Baggrunden for importen var, at det stadig blev vanskeligere at rekruttere norske sæddonorer.

 

Der findes ikke nogen oversigt over tilgang/efterspørgsel efter donorsæd efter den 1. januar 2005. Rapporterne for 2005 som er første år med identificerbare, norske sæddonorer, vil først udkomme i 2007.

 

Det har derfor ikke været muligt at få nærmere oplysninger om udviklingen.