J.nr. M  2034-0158

 

Den 3. april 2006

 

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 og 2 (L 158) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 22. marts 2006 ad L 158 – Forslag til lov om ændring af lov om beskyttelse af havmiljøet, straffeloven og lov om ændring af en række love på miljøområdet (Præcisering af reglerne om retsforfølgning af udenlandske skibe, skærpelse af straffe for miljøkriminalitet m.v.).

 

Spørgsmål nr. 2:

 

” Ministeren bedes redegøre for forholdet mellem ”betydelig forurening” og Havretskonventionens artikel 220. I lovforslaget foreslås afgørelser truffet på baggrund af en konkret vurdering i den enkelte situation. En sådan konkret vurdering må imidlertid også have været tænkt som grundlaget for, at man i høringsversionen af lovforslaget havde selv små mængder olie med som en betydelig forurening. Hvilke forhold har ført til, at ministeren har ændret opfattelse i forbindelse med høringsproceduren, og vil denne ændring ikke betyde dårligere muligheder for håndhævelse? ”

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen er der indhentet en udtalelse fra Udenrigsministeriet, der er ressortmyndighed på FN’s Havretskonvention. Udenrigsministeriet udtaler i den anledning, ”at ”betydelig forurening” ikke er defineret i Havretskonventionen, og at der heller ikke i forarbejder eller litteratur har kunnet findes belæg for en mere præcis definition, herunder af hvor store mængder olie der i givet fald skulle til. Det forbliver følgelig fremdeles en konkret vurdering baseret på de samlede omstændigheder, der må lægges til grund for afgørelsen af, hvorvidt der foreligger en betydelig forurening.”

 

Det er korrekt, at høringsversionen af lovforslaget indeholdt en formulering om, at selv små mængder olie betragtes som en betydelig forurening.

 

En høringspart angav imidlertid i sit høringssvar, at de ikke fandt det videnskabeligt dokumenteret, at der internationalt skulle være den opfattelse, at selv meget små mængder olie kan betragtes som en betydelig udtømning i Havretskonventionens forstand.

 

Derfor valgte Miljøstyrelsen at ændre i lovforslaget således, at det ikke længere fremgår, at selv små mængder olie betragtes som en betydelig forurening.

 

Det er Miljøstyrelsens vurdering, at ændringen i lovteksten ikke vil medføre ringere mulighed for at håndhæve reglerne overfor udenlandske skibe. Med formuleringen ”at selv små mængder olie kan betragtes som en betydelig udtømning” var der indbygget en forståelse af, at alle farvande omkring Danmark er udpeget som følsomme områder, herunder endda nogle som særlig følsomme. I lovforslagets nuværende form bliver der herefter tale om en konkret vurdering i hver enkelt situation, herunder indgår også i hvilket område forureningen er sket.

 

Det skal endvidere bemærkes, at der i bemærkningerne til lovforslaget blandt andet fortsat står, at en lille olieplet i et bestemt område, kan gøre ligeså stor skade som en større mængde olie, afhængig af udtømningsstedet og eventuel tillige årstiden. Der henvises i øvrigt til lovforslagets almindelige bemærkninger pkt. 2.1.2.2 og pkt. 2.1.2.3 samt høringsnotatet af 9. januar 2006.