Besvarelse af spørgsmÃ¥l nr.<DOCUMENT_START> 25 af 6. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Af lovforslagets almindelige bemærkninger side 97-99 fremgår det bl.a., at en politikredsreform påkræver etablering af ny og erstatning af gammel teknologi. Flere af de teknologiske forandringer medfører en betydelig etableringsperiode udover den 1. januar 2007.

 

          Ministeren bedes oplyse præcis, hvornår hver enkelt af de planlagte teknologiske nyskabelser i forbindelse med reformen (digital mobil rapportering, mobil bødeblok mm.) kan forventes gennemført og fungere optimalt?”

 

Svar:

 

Som anført i pkt. 3.2.7 (afsnit II) i lovforslagets almindelige bemærkninger vil der som led i den foreslÃ¥ede politireform skulle foretages en række it-investeringer. Heraf er nogle allerede pÃ¥begyndt som en del af politiets igangværende it-moder­niserings­program, mens andre vil skulle besluttes og i givet fald iværksættes parallelt hermed eller i forlængelse heraf.

 

Investeringerne vedrører bl.a. et nyt sagsbehandlingssystem (POLSAG) og et nyt digitalt radiosystem, der er tilpasset den foreslåede nye kredsstruktur, ny beredskabsteknologi til vagtcentraler og patruljevogne (opkaldsprioritering, GIS og GPS mv.), nye økonomi- og personalestyringssystemer, der kan understøtte decentral økonomi- og personaleforvaltning i kredsene, og nye værktøjer til optimering af sagsbehandling og bedre borgerbetjening (mobil rapportering, mobil bødeblok, internetbaseret selvbetjening mv.). Hertil kommer en undersøgelse af mulighederne for digital dataudveksling med andre myndigheder, herunder navnlig domstolene og Udlændingestyrelsen.

 

Flere af de teknologiske forandringer forudsætter en ikke ubetydelig etableringsperiode ud over den 1. januar 2007. Det gælder navnlig den påbegyndte udvikling og anskaffelse af et nyt sagsbehandlingssystem (POLSAG) og et nyt digitalt radiosystem til politiet. Et nyt sagsbehandlingssystem og et nyt radiosystem vil formentlig ikke kunne tages i brug af politiet på landsplan før i 2009. Indtil da vil det derfor være nødvendigt at anvende politiets nuværende sagsstyringssystem (POLSAS) og radiosystem (THOR) i en tilpasset form. Rigspolitiet har iværksat de nødvendige aktiviteter til forberedelse heraf med henblik på at sikre, at de midlertidige løsninger kan etableres i forbindelse med reformens foreslåede ikrafttræden den 1. januar 2007.

 

De nye teknologiske redskaber til vagtcentraler og patruljevogne (opkaldsprioritering, GIS og GPS mv.), som i vidt omfang vil kunne baseres på kendt teknologi, forventes at kunne anskaffes og tages i brug i takt med beredskabsreformens udrulning i løbet af 2007 og 2008. Det samme gælder de nye økonomi- og personalestyringssystemer til administrationen i kredsene.

 

Digital rapportering, mobil bødeblok og rapporteringsenhed har nær sammenhæng med det nye POLSAG, og forventes derfor først at kunne tages i brug, når dette er etableret og taget i brug i hele landet. Disse nye teknologiske værktøjer forventes således først at kunne udvikles og tages i brug efter 2009.

 

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmÃ¥l nr. 26 vedrørende lovforslaget.