Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 50 af 10. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Ministerens kommentar udbedes til henvendelsen fra Frederikshavn Kommune m.fl. jf. REU alm. del 354, for så vidt angår bemærkninger om, at Ny Jammerbugt Kommune mener, at de hører til hovedtingstedet i Aalborg eller afdelingskontoret i Thisted.”

 

Svar:

 

Det fremgår af henvendelsen, at Jammerbugt Kommune mener, at man bør høre til det foreslåede hovedtingsted i Aalborg eller afdelingskontor i Thisted, fordi der i begge tilfælde vil være kortere afstand dertil end til det foreslåede hovedtingsted i Hjørring.

 

Forslaget om, at landet inddeles i 22 retskredse, er udformet med henblik på, at alle byretter (bortset fra Bornholm) skal være store nok til at kunne behandle alle sager selv, herunder bl.a. civile sager med flere juridiske dommere og nævningesager. Det indebærer, at hver byret skal være stor nok til, at der kan være ansat mindst 6-8 udnævnte dommere, jf. pkt. 2.2.1.8 (afsnit III) i lovforslagets almindelige bemærkninger, hvor der er redegjort nærmere for de generelle overvejelser, der ligger til grund for forslaget om større byretter.

 

Ved den foreslåede placering af de nye retskredses hovedtingsteder har Justitsministeriet som anført i lovforslagets bemærkninger bl.a. lagt vægt på, at hovedtingstedet så vidt muligt bør placeres i samme by som en hovedpolitistation eller i øvrigt således, at der sikres den nødvendige geografiske balance i forhold til bl.a. kredsens samlede befolkningsgrundlag, hovedfærdselsårer mv.

 

Det kan ikke undgås, at der i flere af de foreslåede retskredse vil være længere afstand fra retskredsens yderområder til kredsens hovedtingsted end til naboretskredsens hovedtingsted (eller afdelingskontor). Dette gælder for dele af Jammerbugt Kommune, men det gælder også for dele af flere andre kommuner. Efter Justitsministeriets opfattelse er lovforslaget udformet sådan, at der inden for de enkelte retskredse ikke vil blive tale om uacceptabelt lange afstande til kredsens hovedtingsted. I to tilfælde foreslås det dog på grund af afstandene inden for den foreslåede retskreds at etablere et afdelingskontor, nemlig i Thisted og i Tønder. Endvidere vil særligt ”borgernære” opgaver som f.eks. foged- og skiftesager i alle retskredse kunne behandles uden for hovedtingstedet efter lokalt behov, jf. herom pkt. 2.2.1.8 (afsnit III) i lovforslagets almindelige bemærkninger.