Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 63 af 17. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform). (L 168).

 

Spørgsmål:

 

          ”Hvilken bemanding forventes tilknyttet de foreslåede afdelingskontorer?”

 

Svar:

 

Efter lovforslaget er det den pågældende embedschef, der efter drøftelse med Domstolsstyrelsen skal vurdere, hvilken bemanding der skal være på de forudsatte afdelingskontorer i Tønder og Thisted. Domstolsstyrelsen har til brug for besvarelsen supplerende anført følgende:

 

”Bemandingen af de enkelte afdelingskontorer vil afhænge af, hvilke sager der skal behandles ved afdelingskontoret, jf. herom besvarelsen af Retsudvalgets spørgsmål nr. 62 vedrørende lovforslaget.

 

Det er den enkelte byretspræsidents ansvar i samarbejde med Domstolsstyrelsen at sikre, at der er det fornødne antal medarbejdere tilknyttet afdelingskontoret.

 

Medarbejderne ved afdelingskontorerne vil være ansat ved hovedtingstedet, men kan efter nærmere aftale med byretspræsidenten gøre tjeneste ved afdelingskontoret fast eller på bestemte dage.

 

For så vidt angår dommere er lovforslagets dommernormering baseret på en fuld udnyttelse af dommerressourcerne, og de nye og større byretter vil generelt have bedre mulighed for en effektiv udnyttelse af dommerstillingerne end de nuværende mindre byretter. En sådan fuld udnyttelse af dommerressourcerne er en forudsætning for, at byretterne kan behandle et væsentligt forøget antal sager efter reformen. Domstolsstyrelsen har i sit høringssvar til reformen påpeget, at der er usikkerhed omkring den fremtidige sagsbelastning af byretterne, hvilket indebærer en risiko for forøgede sagsbehandlingstider, selv med en effektiv udnyttelse af ressourcerne.

 

Det vil derfor ikke være hensigtsmæssigt, hvis en eller flere dommere gør fast tjeneste ved et afdelingskontor med et begrænset eller svingende antal sager. Det må således være op til de kommende byretspræsidenters konkrete vurdering, om det er foreneligt med en effektiv udnyttelse af ressourcerne, at dommere i perioder gør fast tjeneste ved et afdelingskontor.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Domstolsstyrelsen.