Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 I forbindelse med behandlingen af (L 184) Forslag til lov om ændring af lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende institutioner for videregående uddannelser m.v., lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om almen voksenuddannelse og om voksenuddannelsescentre og lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler). (Opfølgning på Undervisningsministeriets styringsanalyse af selveje og taxametersystemet i forbindelse med strukturreformen m.v.) har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 2. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 14:

”Hvorfor er styringsanalysens anbefalinger til bestyrelsessammensætningen ikke indskrevet i lovforslaget for så vidt angår institutioner for erhvervsrettet uddannelse eller bemærkningerne hertil? ”

 

Svar:

Baggrunden herfor er mit ønske om at give institutionerne frihed til inden for lovens og standardvedtægtens rammer selv at bestemme sammensætningen af bestyrelsen i institutionens vedtægt. En mere detaljeret lovregulering af bestyrelsessammensætningen vil kunne virke hæmmende for den enkelte institutions mulighed for at sammensætte en bestyrelse, der passer til de lokale forhold og institutionens behov.

 

Den konkrete sammensætning af bestyrelserne skal fastsættes i institutionernes vedtægter, som skal godkendes af Undervisningsministeriet. Det er i lovforslagets § 2, nr. 2, foreslået indsat en bemyndigelse i § 2, stk. 4, i lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse til ministeren til at fastsætte regler om vedtægternes indhold i en standardvedtægt, der forventes udarbejdet hurtigt efter lovens vedtagelse.  

 

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets § 2, nr. 6, at den fremtidige procedure for udpegning af udefrakommende bestyrelsesmedlemmer fastsættes af bestyrelsen inden for de rammer, der er fastsat i standardvedtægten.

 

Jeg er overbevist om, at bestyrelserne vil varetage institutionernes interesser på bedste vis og sikre, at bestyrelsesmedlemmer besidder de kompetencer og kvalifikationer, der er nødvendige for at få en professionel ledelse.

 

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder