J.nr. 3034-0249

 

 

  

Den 21. april 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 2 (L 213) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 2

Hvordan vil ministeren opfylde Erhvervs- og Byggestyrelsens ønske om, at "det bør sikres, at alle oplysninger vedrørende jordforurening kan og skal registreres i et centralt landsdækkende system opbygget efter principperne i serviceorienteret it-arkitektur (SOA)", jf. høringssvaret fra denne myndighed?

 

Svar

Oplysninger om kortlagte grunde registreres allerede i dag i Kort og Matrikelstyrelsens matrikelregister, hvilket ikke vil blive ændret med lovforslagets vedtagelse.

 

Områdeklassificeringen af byzonejord, der som udgangspunkt forventes at være lettere forurenet, skal imidlertid ikke registreres i et centralt system, men på regionalt og kommunalt niveau, idet den forventede lettere forurening ikke udgør nogen væsentlig sundhedsrisiko sammenlignet med andre risikofaktorer, men primært klassificeres af hensyn til jordflytning og den sundhedsrådgivning, der skal gives generelt i områderne.

 

Hermed sikres også, at borgere kan få adgang til oplysninger om lettere forurenede ejendomme ved henvendelse til kommunen, idet kommunerne ifølge forvaltningsloven er forpligtet til at videregive de oplysninger, de er i besiddelse af på forespørgsel, herunder oplysninger om forurening.

 

Derudover er ejendomsmæglere i salgssituationer forpligtet til at give oplysning om en række punkter af væsentlig betydning, herunder oplysninger om forurening i de salgsopstillinger, de udarbejder i forbindelse med ejendomshandler. Forurening er ikke nævnt som et særskilt oplysningspunkt i bekendtgørelsen om ejendomsformidling, men det er Erhvervs- og Selskabsstyrelsens fortolkning, at forurening i henhold til jordforureningsloven er en oplysning af væsentlig betydning, som skal fremgå af salgsopstillingen. Oplysninger om forurening, herunder også lettere forurening, vil efter planen blive indsat som et særskilt oplysningspunkt i bekendtgørelsen om ejendomsformidling ved næste revision, som forventes i sommeren 2006. Oplysninger om både kortlagte arealer og lettere forurenet jord vil fremgå af ”det grønne ejendomsskema” som ejendomsmæglerne kan rekvirere fra kommunerne.