J.nr. 3034-0249

 

 

  

Den 21. april

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 20 (L 213) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 20

Vil ministeren garantere, at børn, der går i daginstitutioner i områder beliggende i byzone, som erklæres ”lettere forurenet”, er lige så godt sikret mod forurenet jord, som børn, der går i nybyggede daginstitutioner beliggende i samme byzone, men hvor der vil være krav om pålægning af ren jord?

 

Svar

Når der er tale om lettere forurenet jord, er der tale om et forureningsniveau, der ikke udgør nogen væsentlig sundhedsrisiko sammenlignet med andre risikofaktorer. F.eks. svarer børns risiko ved lettere forurenet jord til risikoen ved at spise almindelig kost.  

 

Denne relativt lille forøgede udsættelse foreslås i lovforslaget nedbragt ved at informere om ganske enkle forholdsregler som f.eks. vaskning af hænder efter udeleg og lignende. Herved vil eksponeringen nedbringes til den eksponering, der i øvrigt er på andre børneinstitutioner udenfor de lettere forurenede områder.

 

Såfremt kommunalbestyrelsen ønsker det, er der i lovforslaget lagt op til, at kommunerne fortsat har den fornødne hjemmel til at foretage undersøgelser og afværgeforanstaltninger på de forurenede arealer, uanset om de er lettere forurenede eller skal kortlægges. Kommunerne har således altid mulighed for, at rydde op i de eksisterende, lettere forurenede, daginstitutioner.

 

Tilsvarende kan regionerne ifølge lovforslaget også rydde op i børneinstitutioner med en lettere forurening, hvis indretningen betyder at der er en særlig høj jordeksponering, der gør det urealistisk at nedsætte kontakten med jord.