Notat

15. September 2006

2. kontor, MLW

 

Svar på Finansudvalget L 237 - § 37 spm. 1 af 8.9.2006

Spørgsmål ad §37.51. Den sociale pensionsfond

Der ønskes en redegørelse for politikken vedrørende placering af fondens midler og herunder om, hvorvidt fonden navnlig investerer i lavt forrentede statsobligationer eller der alene søges opnået maksimalt afkast af midlerne?

Svar

Principperne for placeringen af Den Sociale Pensionsfonds midler er nærmere fastlagt i et af finansministeren og socialministeren fastsat reglement fra 1999.

Af reglementet fremgår, at midlerne skal anbringes i børsnoterede obligationer, herunder indeksobligationer. Placeringen af fondens midler samstyres med statens øvrige finansielle aktiver og passiver under statsgældsområdet, herunder særligt den indenlandske statsgæld. Både ved indkøb af obligationer som led i genplaceringer og ved omlægning tilstræbes, at der ikke sker væsentlige kursforskydninger i de naturlige kursrelationer på markedet. Der skal tilstræbes god forrentning af fondens aktiver under hensyntagen til de samlede statsfinansielle konsekvenser af fondens dispositioner. Ensidigt fokus på maksimalt afkast, der vil medføre uhensigtsmæssig høj risiko, er ikke i overensstemmelse hermed.

 

Det fremgår af reglementet, at samstyringen og en række andre hensyn betyder, at midlerne primært placeres i statsobligationer. Investering i statsobligationer indebærer, at renterisikoen på statens aktiv- og passivside bliver af samme type og dermed at fondens statsobligationsbeholdning naturligt afdækker en del af renterisikoen på statens obligationsgæld. Endvidere fås samme kreditrisiko på statens aktiv- og passivside. Samlet giver placering i statsobligationer alt andet lige en mere præcis afdækning end placering i andre børsnoterede obligationer.

Den finansielle styring af fondens formue sker ud fra et varighedsbånd, der besluttes på statsgældsmøderne - mellem Finansministeriet og Nationalbanken. Udvalget vedrørende bestyrelsen af Den Sociale Pensionsfond skal godkende varighedsbåndet på fondens obligationsbeholdning. Varigheden er et mål for den gennemsnitlige rentebindingstid på en portefølje og udtrykker derfor renterisikoen på gælden. Varigheden udgjorde ultimo 2005 4,4 år. Varigheden på fondens obligationsbeholdning indgår – som led i samstyringen – i varighedsbåndet for den samlede statsgæld. Ved forvaltningen af den samlede statsgæld sigtes der overordnet efter en varighed på cirka 3 ±½ år.

I henhold til reglementet investerer fonden primært i statsobligationer, men i den grad det vurderes at være fordelagtigt – under hensyntagen til de samlede statsfinansielle konsekvenser – kan der også investeres i andre børsnoterede obligationer. Eksempelvis kan placeringer i nogle indeksobligationer, under forudsætning af god forrentning, indgå i samstyringen af statens aktiver og passiver. Indeksobligationerne anvendes i finansieringen af de almene boliger