Folketingets Finansudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 1 vedrørende L 237, Forslag til finanslov for finansåret 2007, § 20:

I brev af 6. september 2006 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1: Ad. § 20. Undervisningsministeriet generelt:

"RÃ¥der ministeriet over genstande, bygninger mv., som er national ejendom?"

 

Svar:

De eksisterende statslige institutioner under Undervisningsministeriet (departementet, styrelser, øvrige statsinstitutioner) har de seneste år gennemført en kortlægning af aktiver i forbindelse med omlægningen til omkostningsbaserede regnskabs- og bevillingsprincipper. Der er i den forbindelse ikke blevet identificeret aktiver, der kan karakteriseres som nationalejendom.

 

Det bemærkes, at bygningerne ved Sorø Akademis Skole ejes af den erhvervsdrivende fond Stiftelsen Sorø Akademi. 

 

De nuværende selvejende institutioner (institutioner for erhvervsrettet uddannelse, centre for videregående uddannelser m.v.) er formuemæssigt adskilt fra staten, hvorfor inventar, bygninger m.v. ikke tilhører ministeriet.

 

I forbindelse med kommunalreformen overgår de amtslige uddannelsesinstitutioner til at være selvejende institutioner. Inventar overføres direkte til institutionerne og skal aktiveres på deres selvstændige balanceposter. Der har i aftalerne om fordelingen af amternes formue ikke været omtalt noget inventar, der har karakter af nationalejendom, og som overgår til en kommende selvejende uddannelsesinstitution.

 

De amtslige uddannelsesinstitutioners bygninger overgår i første omgang til staten. Regeringen har iværksat et analysearbejde med henblik på at undersøge, hvordan disse bygninger mest hensigtsmæssigt drives og administreres fremover. Der overdrages eller sælges ikke overførte amtskommunale bygninger, før analysearbejdet er færdiggjort medio 2007. I analysen indgår en kortlægning af de overførte bygninger, der blandt andet vil kunne vise, hvorvidt nogle bygninger er nationalejendom. Hvis dette er tilfældet, vil den fremtidige model for driften og administrationen af de specifikke bygninger søges indrettet, så den tager højde for disse særlige forhold.

 

Denne besvarelse fremsendes i 5 eksemplarer

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder