Folketingets Finansudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 2 vedrørende L 237, Forslag til finanslov for finansåret 2007, § 20:

I brev af 6. september 2006 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 2. Ad. § 20.11.75. Anlægsreserve til overførte amtslige opgaver :

"Ministeren bedes i oversigtsform redegøre for, hvor stor en andel af reserven der vedrører amtslige investeringer, herunder om der er skåret i forhold til amternes planer."

 

Svar:

Ved overgangen mellem amtskommunalt og statsligt regi vil der være en række uafsluttede byggeprojekter, som staten (Undervisningsministeriet) overtager forpligtelsen til at færdiggøre. Disse projekter færdiggøres i den form, som amterne har besluttet, og som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har godkendt.

 

De konkrete projekter omfatter:

·        Allerød Gymnasium

·        Fredericia Amtsgymnasium

·        Frederiksborg Amt – IT-faciliteter

·        Frederiksværk Gymnasium

·        Himmelev Gymnasium

·        Horsens Statsskole

·        Kolding Amtsgymnasium

·        Københavns Amt – naturfagsfaciliteter

·        Munkensdam Amtsgymnasium

·        Rødkilde Gymnasium

·        Stenhus Gymnasium

·        Ørestad Gymnasium

 

Til færdiggørelse af disse projekter, der skal finansieres af den pågældende reserve, forventer Undervisningsministeriet at skulle anvende ca. 170 mio. kr. i 2007 og ca. 40 mio. kr. i 2008. Der er dog stor usikkerhed om udgiftsforpligtelsens omfang særligt vedrørende nybyggeriet af Ørestad Gymnasium.

 

Der eksisterer endvidere usikkerhed om antallet af uafsluttede projekter, da nogle amter forventer at færdiggøre byggeprojekter i 2006. På grund af konjunktursituationen må nogle af disse projekter imidlertid forventes at blive forsinket til efter årsskiftet, hvorefter projekterne skal færdiggøres af Undervisningsministeriet. Disse projekter vil også skulle finansieres af anlægsreserven på §20.11.75., da uforbrugte amtslige anlægsbevillinger som udgangspunkt ikke målrettet videreføres til den myndighed, der har ansvaret for at afslutte projektet.

 

Amterne har typisk haft flerårige planer for anlægsinvesteringer. De igangværende anlægsprojekter færdiggøres som nævnt uændret, mens fremtidige investeringer iværksættes efter national prioritering af kapacitetsbehov mv. Amternes planer for investeringer efter 1. januar 2007 vil derfor ikke alle blive realiseret. Det skal i den sammenhæng bemærkes, at anlægsreserven til de overførte amtslige opgaver ud over egentlige anlægsinvesteringer også skal finansiere udvendig vedligeholdelse af bygningsmassen, løsning af eventuelle akutte kapacitetsmæssige problemer ved indgåelse af nye lejemål mv., bygningseftersyn og administrationsudgifter.

 

Denne besvarelse fremsendes i 5 eksemplarer

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder