ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

 

8. marts 2006

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr.   10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 78 (L 50) stillet af Erhvervsudvalget den 28. februar 2006.

 

Spørgsmål 78:

"Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt der i ministerens besvarelser af spørgsmål 25 og 29 er forskellige opfattelser af det nødvendige niveau i kravene til kontrol af mindre virksomheder. Der henvises til, at det fremgår af svaret på spørgsmål 29, at det er vigtigt "…at de interne kontroller i selskabet, der er rettet mod registrering af indtægter og udgifter, er gennemgået." Følgende fremgår herudover af svaret: "ved review gennemføres der ikke revision i årets løb, herunder bilagskontrol og systemrevision - dvs. testen af, at de interne kontroller sikrer korrekte og fuldstændige registreringer til årsrapporten." (egen fremhævning). Hvordan hænger dette ønske/statement sammen med svaret på spørgsmål 25, hvor følgende fremgår: "Men det må anses for tvivlsomt, om en udvidet kontrol af fx interne forretningsgange kan gennemføres og give mening i små selskaber, der har så få - eller ingen - ansatte, at det ikke vil være muligt for dem at indføre en simpel adskillelse af bogholder- og kassererfunktionen i deres regnskabsforvaltning. Ofte er det ejeren selv, der varetager økonomi- og regnskabsfunktionen i selskabet"?"

 

Svar:

Der er ikke forskellige opfattelser i mine besvarelser af hhv. spørgsmål 25 og 29, men revisionens indhold kan variere alt efter virksomhedens muligheder for at etablere betryggende interne forretningsgange.

 

Normalt skal revision gennemføres ved systemrevision og substansrevision.

 

Ved systemrevision skal revisor overbevise sig om, at de interne kontroller fungerer betryggende. Gennem substansrevision skal revisor overbevise sig om, at transaktionerne er bogført korrekt.

 

Revisor kan imidlertid kun basere sit arbejde på interne kontroller, hvis de rent faktisk er etableret i virksomheden. Det kan – som nævnt i svaret på spørgsmål 25 – være vanskeligt i små virksomheder, fordi et effektivt kontrolmiljø forudsætter, at der er flere medarbejdere, som kontrolopgaverne kan fordeles på. I disse tilfælde må revisor derfor kompensere for de manglende interne kontroller gennem en øget substansrevision.