ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

10. februar 2006

 

Besvarelse af spørgsmål 18 ad L 52 stillet af Erhvervsudvalget den 13. januar 2006.

 

 

 

 

Spørgsmål 18:

Hvordan vil ministeren hindre en ulig konkurrence mellem mæglere og assurandører, og hvordan vil ministeren sikre, at andre pensionskunder ikke kommer til at betale for nye kunders oprettelsesomkostninger, hvor der er tale om kunder uden mæglertilknytning?

 

Svar:

Lovforslagets vedtagelse vil ikke medføre en ulig konkurrence mellem forsikringsmæglervirksomhederne og forsikringsselskaber. Forsikringsmæglere sælger uvildig rådgivning, mens forsikringsselskaber sælger forsikringsprodukter.

 

Når lovforslagets vedtages, betyder det, at der ikke længere kan rejses tvivl om forsikringsmæglerens uvildighed, fordi forsikringsmæglerens rådgivning ikke afhænger af hvilket forsikringsselskab, der tilbyder forsikringsmægleren den bedste provision.

 

Forsikringsmægleren yder kunden en uvildig rådgivning om hvilket forsikringsselskab, der i det konkrete tilfælde kan give kunden den bedste og billigste forsikringsløsning.

 

Det er således forventningen, at den mæglerbetjente kunde kommer til at betale en lavere løbende forsikringspræmie. Til gengæld betaler kunden forsikringsmægleren et honorar for den modtagne rådgivning.

 

Forsikringsselskabets ansatte har derimod alene til opgave at afsætte det konkrete forsikringsselskabs produkter til den fastsatte pris. Kunden kan ikke i forhold til en assurandør forvente at modtage en uvildig forsikringsrådgivning.

 

Som jeg har redegjort for i min besvarelse af spørgsmål 2, er det vigtigt at fremme åbenheden og gennemsigtigheden omkring de omkostninger, som kunderne pålægges ved køb af finansielle produkter. Derfor nedsætter jeg en arbejdsgruppe i Finanstilsynet, der skal se på kundernes omkostninger i forbindelse med etablering af forsikringsaftaler, herunder de omkostninger kunden betaler for salgspersonalets aflønning.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk