Europaudvalget 2004-05 (2. samling)
2663 - beskæftigelse m.v. Bilag 4
Offentligt
F i o I s t r æ d e 1 7
E
DeSK2eftIgelse m.v. - Bilag 4
T e l e f o n 7 7 4 1 7 7
P o s t b o k s 2 1 8 8
4 1
a
T e I e fa x 7 7
2663 -
Offentligt
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Dok.33739
25. maj 2005
Mode i Europaudvalget 26. maj 2005
Hermed Forbrugerrådets kommentarer til de to punkter på
Europaudvalgets dagsorden den 26. maj
2005 kl. 12.
Rådsmøde nr. 2663 (beskæfticelse, socialpolitik, sundhed oa
forbru,%erbeskyttelse) den 2.-3.
iuni 2005
Pkt. 10. Forslag til Europa-Parlamenlets og Rådeisforordning om
ernærings- og sundheds-
anprisninger affødevarer. Politisk enighed. KOM (2003) 0424.
Pkt. 11. Forslag til Europa-Parlamentels og Rådetsforordning om
tilsætning af vitaminer og mine-
raler samt visse andre stoffer tilfødevarer. Politisk enighed KOM
(2003) 0671.
* Forbrugerrådet støtter den danske position, herunder kravet om
ernæringsprofiler, en godkendel-
sesordning for risikoreduktionsanprisninger samt en
positivliste for andre stoffer.
0 Regeringen opfordres til aktivt at arbejde for, at forordningen
ikke korruner til at blokere for tra-
fiklysmærker, hverken nationale eller et kommende europæisk.
J.
Hvad angår trafiklysmærkning, henvises til vedlagte bilag.
Med venlig hilsen
Rasmus K eldahl
Villy Dyhr
i
Direktør
Chef for
Politisk Afdeling
Forbrugerrådet kræver, at familie- og forbrugerministeren snarest muligt
indfører et trafildysernæringsmærke på alle fødevarer
Trafiklysernæringsmærket skal være en samlet, grafisk fortolkning af
næringsdeklarationen
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
og samtidig være et redskab, der kan:
• fungere som en neutral og troværdig modvægt til industriens
markedsføring
• hjælpe forbrugeren til nemt og hurtigt at kunne træffe et sundt valg i
indkøbssituationen
Forbrugerrådet har følgende krav til mærket:
• De usunde produkter skal også mærkes, da der er et stort problem med,
at industrien mar-
kedsfører og mærker varer med højt indhold af sukker og/eller fedt, så
de ser sundere ud,
end de reelt er
• Mærket skal baseres på 3 kategorier (trafiklys): rød, gul, grøn
svarende til Spis lidt, mo-
derat, meget ("usund", "midt imellem", "sund")
• Mærket skal på alle varer
• Mærket skal placeres tydeligt på forsiden og ikke gemmes, som det ofte
ses med nærings-
deklarationerne
• Kriteriernefor inddeling af
,fødevarer skal baseres på indholdet qfjedt,
mættetjedt, suk-
ker (alle sukkerarter (mono- og disaccharider» samt kostfibre
• Der skal kun være ét mærke pr. produkt. Hvis der fx optræder et grønt
mærke for fedt og
et rødt for sukker, vil det forvirre forbrugeren, da det ikke fremgår,
hvordan det skal væg-
tes.
• Grænsernefor indholdet af
,fedt, mælletjedt, sukker og kosffibre skal
til dels baseres på de
grænseværdier, EUforeslår iforbindelse medforordningen om anprisninger
(som disku-
teres og forventes vedtaget i løbet af 2005). Grænserne er ens for
alle faste fødevarer og
ens for alle drikkevarer. Anvendelse af EU-grænseværdier forbedrer
mulighederne for at
lave en EU-mærkningsordning, og på længere sigt vil det være en fordel,
at der kan ska-
bes enighed om ernæringsprofiler for fødevarer på EU-plan, der både kan
benyttes ved
lovgivning omkring ernæringsmærker, anprisninger, markedsføring,
næringsdeklarationer
OSV.
• Udformningen af mærket skal være en rød, gul eller grøn Smiley
r ururugerrauetN Ku11K1vw lulblag Lil vil 111uun.-
Fødevarer opdeles grundlæggende i faste og flydende (drikkevarer) med
forskellige ind-
holdsgrænser. Se skema nedenfor for indholdsgrænser. Grænsen mellem
grøn og gul sva-
rer til EU-Kommissionens forslag til grænser for, hvornår visse
ernæringsanprisninger må
anvendes. Grænsen mellem gul og rød svarer til et af
Fødevarestyrelsens forslag til græn-
seværdier i "Rapport om ny ernæringsmærkning, februar 2005".
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Det er den dårligste "karak-ter", der afgør den samlede vurdering,
dvs. den bliver rød, hvis
vurderingen er rød for blot et af næringsstofferne, selvom alle andre
er grønne
Indholdet af kostfibre benyttes kun for brød og cerealier (ko .
rn, gryn, morgenmadsproduk-
ter mv.)
Undtagelser: Følgende fødevarer får altid det grønne mærke:
• Uforarbejdet (frisk) frugt og grønt (må godt være fx snittet salat,
men ikke tørret frugt
eller syltet/marineret frugt eller grønt)
• Fisk uden tilsat fedtstof. Hvis fisk tilsættes fedtstof (fx makrel
i tomat, tun i olie), er
det kun det tilsatte fedt, der vurderes
Næringsstof
Rød
Fedt
15g/100g
Grøn
Gul
Faste fødevarer
:@ 3 g/100 g
> 3 g/] 00 g og <
> 15 gfi 00 g
Drikkevarer
< 1,5 g/100 mi
> 1,5g11 00 ml og
< 7,5g/I 00 mi
> 7,5 g/100 mi
Mættet
Faste fødevarer
< 1,5 g/] 00 g
> 1,5g/I 00 g og<
5g/I 00 g
> 5 g/100 g
fedt
Drikkevarer
:5 0,75 g/] 00 mi
> 0,75g/ I 00 ml
og < 2,5g/ I 00 ml
>_ 2,5 g/ I 00 ml
Sukker
Faste fødevarer
< 5 g/100 g
> 5g/100 g og <
10g/100 g
> lo gn 00 g
Drikkevarer*
< 2,5 g/l 00 mi
> 2,5g/I 00 mi og
< 5g/l 00 mi
> 5 g/100 mi
Kostfib-
Faste fødevarer
> 6 g/100 g
>3g/100gog -,@-
6g/100g
< 3 g/100 g
re**
Drikkevarer
-
i
i -
* Sukker indgår ikke i vurderingen af mælk og kærnemælk, der ikke er
tilsat næringsstoffer
(fx tilsat sukker), aroma mv.
** Kostfibre indgår kun i vurderingen af brød og cerealier
Forbrugerrådets supplerende krav:
Danmark skal stemme imod, at EU's forordning om ernærings- og
sundhedsanprisninger,
som forventes vedtaget i løbet af 2005, kommer til at blokere for
trafiklysmærker, både
nationale og et kommende europæisk
Damnark skal arbejde for, at der indføres et obligatorisk
trafiklysmærke på EU-plan i for-
bindelse med den kommende forordning om næringsdeklarationer (forslag
fra EU-
Kommissionen forventes i 2006)
Et ernæringsmærke skal ikke være en erstatning for obligatoriske,
Jetlæselige og standar-
diserede næringsdeklarationer, men et supplement
Et ernæringsmærke skal ikke være en erstatning for formidling af
generelle kost- og mo-
tionsråd.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Et nyl MærKC SKal marKedstøres over lur forbrugerne, nerunder en
formidling at, at der er
tale om en simplificering af spørgsmålet om ernæringsrigtig kost
Ovenstående model er et forslag. De bagvedliggende kriterier for
ordningen, herunder
undtagelser, kan ændres, hvis en bred kreds af ernæringseksperter
finder frem til en mere
brugbar model.
Et forbud kan ikke stå alene
Et trafiklysmærke på alle fødevarer kan ikke stå alene, hvis
fedmekurven skal knækkes. Det er afgørende,
at alle aktører erkender, at det er et samfundsproblem og tager deres
del af ansvaret. Der er brug for en
bred vifte af tiltag for at affijælpe problemerne med den stigende
forekomst af fedme. Til sammenligning
ZD
kan nævnes tobak, hvor regulering af markedsføringen,
informationskampagner, undervisning, rygefor-
bud et stigende antal steder, hjælp til rygestop, skatter, advarsler
på pakkerne mv. tilsammen har medført
en ændret attitude i befolkningen over for rygning samt et stort fald
i antallet af rygere.
Forbrugerrådet arbejder bl.a. for:
et forbud mod markedsføring af usunde fødevarer over for børn
obligatoriske, letlæselige og standardiserede
næringsdeklarationer
øget tilgængelighed af ernæringsrigtige fødevarer med et højt
naturligt næringsstofindhold og med
høj spisekvalitet, herunder også et bredt udbud af
ernæringsrigtig fastfood og convenienceprodukter
samt et sundere fødevaresortiment i restauranter, cafeterier,
kiosker samt i den offentlige kostforplej-
ning
at ernæringsrelateret produktinformation via markedsføring,
mærkning, oplysninger på internettet
mv. er korrekt, lødig, veldokurnenteret samt i overensstemmelse
med fødevarernes reelle nærinas-
4D
værdi og den officielle ernæringspolitik
at det bliver nemt og overskueligt for forbrugerne altid at kunne
træffe et sundt valg gennem udbre-
delse af information om fødevarernes sammensætning og indhold
at der tages offentlige og private tiltag, som fremmer indtaget
af sunde fødevarer
at metoder til fremme af ernæringsrigtige kostvaner undersøges,
og at de, der virker, anvendes
at information om sunde kostvaner, hensigtsmæssig tilberedning og
opbevaring formidles effektivt til
befolkningen, herunder til specifikke grupper
49
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
6
at der undervises i grundskolen om fødevarers sammensætning,
sundhed, sikkerhed og kvalitet
Se også www.fbr.dk/smiley