§ 20-spørgsmål S 1891 Om EU-Domstolens afgørelse om salmonellainficerede æg.

Til: Justitsminister Lene Espersen (KF)
Dato: 09-01-2006
Samling: 2005-06
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 09-01-2006
Endelig besvarelse 13-01-2006
Spørgsmålets ordlyd:
Hvad agter ministeren at foretage sig i forbindelse med de forringelser af forbrugernes rettigheder, som tegner til at blive udkommet af EF-Domstolens kommende afgørelse i sagen om produktansvar for salmonellainficerede æg?
Skriftlig begrundelse:
Ritzaus Bureau meddeler i telegram 6431 af 7. januar 2006, at danske forbrugere risikerer at blive stillet markant ringere, fordi generaladvokaten har anbefalet EF-Domstolen at lade EU's direktiv få forrang frem for de danske produktansvarsregler. Konsekvensen heraf er, at det bliver producenten, som har det endelige ansvar, samt at forbrugeren skal rette sit krav direkte mod denne. Det er oprørende, at EF-Domstolen vil udvande de gode forbrugersikkerhedsregler, som vi har i Danmark. Desuden virker det helt forkert at lade EU's direktiv stå over de danske regler, hvorved de danske forbrugere selv skal gå til producenten. Langt mere fornuftigt er det da at lade mellemhandleren/importøren føre et eventuelt regreskrav videre mod producenten, idet mellemhandleren jo allerede har kontakten. Derfor opfordres ministeren til at følge sagen nøje og i forbindelse med domsafsigelsen arbejde for, at danske forbrugere fortsat står stærkt over for varer, der medfører skade. Det vil efter spørgerens opfattelse være uacceptabelt, om danske forbrugere ikke længere kan rette et erstatningskrav som følge af produktansvar imod en dansk importør, der eventuelt kan føre regres mod producenten.
Dokumentdato: 09-01-2006
Modtaget: 09-01-2006
Omdelt: 09-01-2006

Hvad agter ministeren at foretage sig i forbindelse med de forringelser af forbrugernes rettigheder, som tegner til at blive udkommet af EF-Domstolens kommende afgørelse i sagen om produktansvar for salmonellainficerede æg?

Hvad agter ministeren at foretage sig i forbindelse med de forringelser af forbrugernes rettigheder, som tegner til at blive udkommet af EF-Domstolens kommende afgørelse i sagen om produktansvar for salmonellainficerede æg? (pdf-version)
Html-version