§ 20-spørgsmål S 4802 Om læsesvage.

Til: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Dato: 11-05-2006
Samling: 2005-06
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 11-05-2006
Endelig besvarelse 06-06-2006
Spørgsmålets ordlyd:
Vil ministeren kommentere artiklen »Minister stopper hjælp til læsesvage« og samtidig redegøre for ministeriets beslutning, og vil ministeren redegøre for den økonomiske del af beslutningen, samt redegøre for, hvilken test der skal afgøre, hvorvidt man har krav på hjælp i uddannelsesmæssige sammenhæng?
Skriftlig begrundelse:
Der henvises til bladet »Overblik« på let dansk nr. 4., maj 2006. Minister stopper hjælp til læsesvage Mange læsesvage unge har fået 1T-hjælpemidler til at klare en uddannelse. Men det er slut nu. Alt for mange søgte om hjælp. Af Ulla Søgaard Thomsen De seneste år har mange læsesvage unge fået hjælp til at gennemføre en uddannelse. De unge har fået en bærbar pc og en scanner. Så kan de scanne lærebøgerne ind på pc'en og få dem læst højt. Men nu stopper hjælpen. Undervisningsministeriet vil ikke længere betale. Fremover kan unge kun få hjælp, hvis de er ordblinde. Ordblindhed er det samme som dysleksi. En særlig test kan vise, om man er ordblind. Men flertallet af de læsesvage unge er ikke ordblinde. De har bare svært ved at læse. SU-styrelsen administrerer hjælpen til ordblinde og læsesvage. Man søger gennem studievejlederen på sin skole. Men alt for mange har søgt om hjælp, siger Knud Møller fra SU-styrelsen. »Vi føler, at hjælpen er blevet misbrugt lidt. Det har været et spørgsmål om, hvor god en ansøgning studievejlederen kunne skrive,« siger Knud Møller til Fagbladet 3F. Studievejleder Bente Stokkeby Koch fra Københavns Tekniske Skole er vred over den beskyldning. Hun mener, at alle unge med læseproblemer skal have ret til hjælp. »De slås med de samme problemer. Og uden særlig hjælp var hovedparten af vores læsesvage elever faldet fra,« siger hun til Fagbladet. De sidste fire år har Københavns Tekniske Skole oprettet særlige hold for ordblinde og læsesvage. Skolen har fået penge fra SU-styrelsen til at give eleverne en bærbar pc, scanner og software. Eleverne får også læseundervisning i små grupper, hvor der kun er fire elever. »Skolen gør meget ud af det. Og jeg havde nok haft svært ved at klare mig uden den hjælp,« siger Nick Spuur til Fagbladet. Han er færdig med første del af uddannelsen til murer.
Dokumentdato: 06-06-2006
Modtaget: 06-06-2006
Omdelt: 06-06-2006

Svar på spm. nr. S 4802

Word_1_22-05-2006 11-42-28 (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 11-05-2006
Modtaget: 11-05-2006
Omdelt: 11-05-2006

Vil ministeren kommentere artiklen »Minister stopper hjælp til læsesvage« og samtidig redegøre for ministeriets beslutning, og ministeren vil redegøre for, den økonomiske del af beslutningen, samt redegøre for hvilken test der skal afgøre hvorvidt man har krav på hjælp i uddannelsesmæssige sammenhæng?

Vil ministeren kommentere artiklen »Minister stopper hjælp til læsesvage« og samtidig redegøre for ministeriets beslutning, og ministeren vil redegøre for, den økonomiske del af beslutningen, samt redegøre for hvilken test der skal afgøre hvorvidt man har krav på hjælp i uddannelsesmæssige sammenhæng? (pdf-version)
Html-version