Endelig besvarelse af spørgsmål nr. S 6209 fra medlem af Folketinget Morten Messerschmidt (DF).

 

Spørgsmål:

 

”Hvilke muligheder ser ministeren for hurtigst muligt at gøre ordningen med politiets anvendelse af peberspray national?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitichefen, der har oplyst følgende:

 

”Rigspolitiet følger løbende med i udviklingen af magtmidler, som kan anvendes af politiet.

 

Rigspolitiet har således igennem en periode overvejet, om peberspray er et egnet magtmiddel til brug for dansk politi.

 

Rigspolitiet har med Justitsministeriets tilslutning besluttet at iværksætte et forsøg vedrørende anvendelse af peberspray her i landet. Forsøget bliver gennemført af politiet i Århus, Grenå og Odder politikredse. Forsøget startede i juni 2006, og det er indtil videre hensigten at lade forsøget vare ca. 1 år med henblik på at opsamle et tilstrækkeligt stort erfaringsmateriale vedrørende pebersprays egnethed for dansk politi.

 

Rigspolitiet finder, at der bør indhentes flere erfaringer med anvendelsen af det nye magtmiddel før der kan tages stilling til, om peberspray bør indføres som et generelt magtmiddel for politiet.

 

Politimesteren i Ã…rhus og Politiforbundet er enige i denne opfattelse.

 

Man skal i den forbindelse være opmærksom på, at forsøget skal belyse en lang række spørgsmål. Det gælder således f.eks. regelsættets nærmere udformning, retningslinierne for den praktiske anvendelse af peberspray, uddannelsen af politipersonalet og efterbehandlingen af personer, som peberspray er anvendt overfor.”

 

Jeg er enig i Rigspolitichefens udtalelse.