Dato:            22. marts 2006

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.              2006-12170-18

Sagsbeh.:   LDN

Fil-navn:       S 2819 klip hos førstegansfødende.doc

 


 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. S 2819, som medlem af Folketinget Karen Hækkerup (S) har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 23. februar 2006

 

Spørgsmål S 2819:

"Hvilken type førstegangsfødende har størst risiko for at blive klippet, jf. svar på spørgsmål nr. S 2065, hvori ministeren svarer, at der er forskel på gruppen af fødende på de forskellige fødesteder, og at dette har betydning for antallet af klip?"

 

Svar:

Det fremgår bl.a. af min besvarelse af spørgsmål nr. S 2065, at klip i mellemkødet udføres i forskelligt omfang på de forskellige fødesteder, og at en del af forskellen bl.a. kan henføres til, om fødestedet betjener kvinder med forventet kompliceret fødsel.

 

Jeg har nu indhentet en supplerende udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, der oplyser, at klip i mellemkødet beror på fødselsforløb og barnets tilstand.

 

Den vigtigste grund til klip i mellemkødet er at fremskynde fødslens afslutning ved tegn på iltmangel hos barnet. Desuden anlægges klip i mellemkødet, hvis der er behov for at skabe bedre plads til barnet og på den måde lette forløsningen. Sundhedsstyrelsen anfører, at man ved at undlade at anlægge klip i mellemkødet risikerer at forlænge fødslen unødigt i en situation, hvor barnet kan være truet og i værste fald få varige mén. Eksempler på situationer, hvor der anlægges klip, er bl.a. fødsel af et meget stort barn, ved forløsning med kop, ved fødsel af barn i underkropstilling, eller hvis presseperioden er meget langvarig.

 

Generelt betragtet anvendes klip hyppigere på førstegangsfødende, men det er ikke muligt på forhånd entydigt at sige, hvilke fødende der har størst risiko for klip, da den konkrete anvendelse af klip i mellemkødet beror på en faglig, klinisk vurdering i hvert enkelt tilfælde af fødslens forløb og afvejning af hensynet til både mor og barn.

 

Jeg kan henholde mig til det af Sundhedsstyrelsen oplyste.