Finansministeren

 

27. marts 2006

 

 

 

 

 

Skriftlig besvarelse af spørgsmål nr. S 3215 stillet af Morten Homann (SF) den 13. marts 2006

Spørgsmål:

”Vil ministeren oplyse, i hvilket omfang har den nu udsendte bekendtgørelse nr. 130 af 28. februar 2006 fra Finansministeriet (Personalestyrelsen) om beregning af tjenestemandspensioner og om fordeling af pensionsbyrden i forbindelse med kommunalreformen, der fastlægger pensionsforholdene for de tjenestemandsansatte medarbejdere i SKAT, der kommer fra kommunerne ved overtagelsen 1. november 2005, været forhandlet med de ansattes forhandlingsberettigede organisationer, herunder de organisationer, der repræsenterede de ansatte indtil overflytningen 1/11-2005?”

 

Svar:

Udkast til bekendtgørelsen blev sendt i høring den 5. juli 2005 til bl.a. Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), der repræsenterer statens ansatte, herunder fra overgangstidspunktet de kommunale tjenestemænd der overgår til ansættelse som statstjenestemænd i forbindelse med kommunalreformen, og til Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO), der repræsenterer de kommunale tjenestemænd indtil overgangen.

Høringen gav anledning til en række spørgsmål og synspunkter fra de 2 organisationer, der drøftedes på et møde den 13. september 2005 mellem Personalestyrelsen og organisationerne. På grundlag af høringssvarene og den nævnte drøftelse kom­menterede Personalestyrelsen de stillede spørgsmål og fremsatte synspunkter i et brev af 22. september 2005.

Arbejdet med bekendtgørelsen var herefter stillet i bero på forhandlinger, der førtes mellem Personalestyrelsen og CFU med deltagelse af KTO om løn- og andre ansættelsesvilkår end tjenestemandspensionsvilkår for kommunalt ansatte, der overgår til staten eller statsligt selvejende institutioner i forbindelse med kommunalreformen. En aftale herom blev indgået den 21. december 2005.

 

Den 28. november 2006 havde CFU efter drøftelse med KTO anmodet om en formel forhandling om bekendtgørelsen i medfør af tjenestemandslovens § 48.

 

En sådan forhandling afholdtes den 20. januar 2006 på grundlag af et den 22. december 2005 fremsendt revideret udkast. Af et referat af forhandlingen fremgår følgende:

 

”CFU tilkendegav følgende:

 

CFU forudsætter, at der ikke med udsendelsen af bekendtgørelsen sker forringelser af tjenestemændenes pensionsvilkår efter 1. april 2008.

 

CFU forbeholder sig derfor retten til, at CFU eller medlemsorganisationerne kan indbringe sager til behandling ved retlige instanser uden at blive mødt med et synspunkt om, at CFU har accepteret vilkårene.

 

Samme forbehold gælder hjemmelsgrundlaget for de i udkastets § 5[1] anførte fradrag, herunder anvendelsen for tjenestemænd, der før 1. april 2008 vælger at overgå til statslige lønvilkår, jf. udkastets § 6[2].

 

CFU havde desuden en række synspunkter og redaktionelle kommentarer.

 

Finansministeriet noterede sig de fremførte synspunkter og kommentarer.”



[1] Er § 6 i den endelige udgave af bekendtgørelsen

[2] Er § 4 i den endelige udgave af bekendtgørelsen