Folketingets Lovsekretariat

København, den 2. juni 2006

Sagsnr.:  6442

 

 

 

 

Folketinget har i skrivelse af 16. maj 2006 (spørgsmål 4873) anmodet om min besvarelse af følgende af Per Clausen (EL) stillede spørgsmål:

 

Spørgsmål S 4873:

”Vil ministeren redegøre for, hvordan han vil sikre de fornødne midler til at gennemføre landdistriktsprogrammet fra 2007 i overensstemmelse med de løfter, han gav på en lang række møder i 2005, uden at benytte sig af muligheden for at overføre 20 pct. af den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsprogrammet?” (Spm. 4873).

 

Svar:

Som udgangspunkt er det regeringens holdning, at Danmark ikke skal anvende muligheden for frivillig modulation, da dette vil føre til konkurrenceforvridning for jordbrugssektoren. Kommissionen har netop fremlagt de konkrete regler for anvendelsen af den frivillige modulation, og vi vil naturligvis studere disse retningslinjer nøje for at vurdere, hvorvidt vi fortsat vil afstå fra anvendelsen.

 

Med hensyn til det kommende landdistriktsprogram kan jeg oplyse, at Det Europæiske Råds beslutning af december 2005 om finansieringen for 2007-2013 forventes at indebære en samlet årlig udbetalingsramme for det danske landdistriktsprogram 2007-2013 på gennemsnitligt 800 mio. kr. inklusiv national medfinansiering. I alt for hele perioden ca. 5,6 mia. kr. Af disse 800 mio. kr. er ca. 40 pct. bundet af tidligere tilsagn, som udløser udbetalinger på ca. 2,3 mia. kr. Der er hermed plads til udbetalinger på ca. 3,3 mia. kr. til nye initiativer over perioden.

Det er mindre, end det var forventet ved de indledende forhandlinger om det nye budget for landdistriktsprogrammet, men vurderer jeg, at der med den rigtige tilrettelæggelse af programmet er basis for at gøre en væsentlig indsats under landdistriktsprogrammet med de midler, der er til rådighed.


Fødevareministeriet fastlægger i samarbejde med de øvrige ministerier, som er engageret i landdistriktspolitikken, rammerne for det nye program. Disse rammer vil sikre en fokuseret indsats, der sikrer synergi med regeringens øvrige indsats i landdistrikterne.

Alt i alt er der basis for et godt landdistriktsprogram, som kan indfri en betydelig del af forventningerne hertil, over den kommende 7-Ã¥rs periode.


Hans Chr. Schmidt

 

                                                                                                        /Ulla Heiden