J.nr. 2034-0212

 

Den 16. juni 2006

 

 


 

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 5308 stillet af folketingsmedlem Per Clausen (EL)

 

 

Spørgsmål S 5308

Hvad kan ministeren oplyse om Østersøens radioaktive forurening, herunder af fisk fra Østersøen, set i sammenligning med f.eks. forureningen i Det Irske Hav?

 

Svar

Forskningscenter Risø under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har oplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:

 

”Den mest betydende kilde til radioaktiv forurening i Østersøen er atmosfærisk nedfald fra Tjernobylulykken i 1986, samt sekundær tilførsel med floder på grund af udvaskning af Tjernobylrelateret forurening. Mindre mængder af radioaktivitet kan føres tilbage til udledningerne fra Sellafield i Storbritannien.

 

Radioaktiv forurening i Østersøens havvand, sedimenter og marine dyr har vist faldende tendens siden Tjernobyl-ulykken. I større dele af Østersøen er koncentrationerne af cæsium-137 i havvand samt fisk imidlertid stadig højere end før 1986.

 

Fisk fra Østersøen indeholdt i 2004 koncentrationer af cæsium-137 på 1-20 Bq/kg frisk vægt, hvilket er mellem 600-30 gange under de anbefalede grænseværdier for spisefisk. De højeste koncentrationer findes i den østlige del af Østersøen, hvor det radioaktive nedfald fra Tjernobyl var størst.

Fisk i det Irske hav viste i 2004 koncentrationer af cæsium-137 svarende til i Østersøen.

 

Radioaktivitet i Østersøen undersøges løbende af HELCOM, der har en dansk ledet projektgruppe MORS-PRO, der står for at indsamle prøver, analysere og rapportere om indhold af radioaktive stoffer i havvand, sedimenter og havdyr. Resultaterne opdateres årligt og er tilgængelige på HELCOM’s hjemmeside på følgende link: http://www.helcom.fi/environment2/ifs/ifs2005/en_GB/C-137fish/

 

Radioaktivitet i det Irske Hav undersøges løbende af en række engelske organisationer og offentliggøres årligt i rapporter, hvor resultater fra 2004 kan findes på følgende link: http://www.foodstandards.gov.uk/science/surveillance/radiosurv/rife10”