J.nr. 1034-0900

 

Den 13. juni 2006

 

 


 

 

 

 

 

 

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 5325 stillet af folketingsmedlem Per Clausen (EL)

 

 

Spørgsmål S 5325

”Vil ministeren redegøre for hvorfor der ikke er blevet grebet ind overfor, at der hvert år slippes 14.617 tons oliedampe ud fra Fredericia Havn i forbindelse med tankning og lastning af den danske nordsøolie, når der klart fremgår af miljøbeskyttelsesloven, at virksomheder altid skal bruge den bedst tilgængelige teknik, og problemet kan løses ved opførelse af et såkaldt degasseringanlæg?”     

 

Svar

Jeg kan oplyse, at der fra Vejle Amts side er grebet ind overfor udslippet af oliedampe fra Fredericia Havn. Udslippet af VOC inklusiv metan fra DONGs olietanke, Shells råolietanke og skibslastningen på Fredericia Havn er i alt estimeret til ca. 14.617 tons/år.  Heraf udgør udslippet fra DONG’s råolie tanke ca. 7.751 tons/år, fra Shell’s råolietanke ca. 1.212 tons og fra skibslastningen ca. 5.654 tons/år. Vejle Amt har i august 2005 vurderet, at opførelsen af en degassing anlæg, som vil reducere det nuværende udslip af VOC med ca. 10.000 tons, er en miljømæssig og samfundsøkonomisk fornuftig løsning og at anlægget bør realiseres snarest. DONG har i januar 2006 sendt degassing anlægget i udbud og amtet har i april 2006 givet en miljøgodkendelse til anlægget.

 

Shell raffinaderiet og DONG har ved valg af teknologi lagt vægt på, at der tillige sker en effektiv fjernelse af råoliens høje indhold af lette kulbrinter af især metan, som er en kraftigt virkende drivhusgas.