Det Udenrigspolitiske Nævn 2005-06
S 5343
Offentligt
293949_0001.png
293949_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
J.nr.: 19803. juli 2006
Folketinget har ved skrivelse af 23. juni 2006 (Spørgsmål S 5343) anmodet om min besvarel-se af følgende af Morten Messerschmidt (DF) stillede spørgsmål:

Spørgsmål S 5343:

Vil ministeren oplyse, hvilke muligheder EU vil have for at bremse rumænsk kyllingekød fraat komme ind i EU, når landet optages i EU?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jeg henhol-der mig:”Når Rumænien bliver optaget i EU kan rumænske dyr og animalske produkter1frit omsættesi de øvrige EU-lande, hvis dyrene og produkterne opfylder EU’s dyre- og folkesundhedsmæs-sige betingelser. Herved adskiller Rumænien som EU-land sig ikke fra et hvilket som helstandet EU-land.Hvis der er eller opstår en husdyrsygdom i Rumænien eller et andet EU-land fastsætter EU re-striktioner for samhandelen med dyr, som er modtagelige for den pågældende sygdom, oganimalske produkter heraf. Oprindelseslandets kompetente myndigheder er ansvarlige for, atEU’s restriktioner for samhandelen med de pågældende dyr og animalske produkter efterle-ves. Kommissionen kan ved inspektion på stedet efterprøve, at EU’s restriktioner efterleves.Når et tidligere tredjeland bliver optaget i EU er der typisk nogle fødevarevirksomheder i lan-det, som ikke opfylder EU’s folkesundhedsmæssige betingelser. Animalske fødevarer fra dis-se virksomheder må ikke omsættes.EU vil i forbindelse med optagelsesforhandlingerne med Rumænien give myndighederne iRumænien en overgangsperiode til at opgradere visse fødevarevirksomheder, så de kan opfyl-de fællesskabsreglerne. Det er en betingelse, at alle fødevarer fra virksomheder omfattet afovergangsreglerne ikke må indgå i samhandelen, men kun må omsættes i det EU-land, hvorde er producerede. For at sikre dette skal fødevarerne forsynes med et særligt mærke, som ik-ke må kunne forveksles med EU’s sundheds- eller identifikationsmærke.EU har ved tidligere optagelsesforhandlinger givet tilsvarende overgangsperioder.”
Lars Barfoed/Maria Krohn1
Animalske produkter omfatter såvel fødevarer som nonfood produkter af animalsk oprindelse.1470 København KT 33 95 13 10F 33 95 13 11www.minff.dk[email protected]
Stormgade 2-6