Besvarelse af spørgsmål nr. S 5657 fra medlem af Folketinget Mia Falkenberg (DF).

 

Spørgsmål:

 

”Kan ministeren forklare, hvorfor det har taget ministeren et halvt år at besvare en henvendelse fra Dansk Låsesmede Forening om problemet med salg af såkaldte bankenøgler til almindelige borgere, og vil ministeren tage initiativ til at fremsætte forslag om, at salg af bankenøgler til privatpersoner forbydes?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet kan oplyse, at ministeriet for tiden behandler en henvendelse fra Håndværksrådet om salg af såkaldte låsepistoler, der bl.a. af låsesmede anvendes til åbne låse uden brug af nøgle. Håndværksrådet har i den forbindelse bl.a. tilkendegivet, at der efter rådets opfattelse bør indføres regler om salg af låsepistoler, således at låsepistoler alene skal kunne sælges til personer, der har tilladelse til at erhverve en låsepistol.

 

Justitsministeriet har i den anledning over for Håndværksrådet oplyst, at ministeriet til brug for besvarelsen af henvendelsen vil anmode Rigspolitichefen og Politimesterforeningen i Danmark om en udtalelse, og at ministeriet herefter vil vende tilbage til rådet i løbet af sommeren i år.

 

Det fremgår i øvrigt af Håndværksrådets henvendelse, at henvendelsen sker på baggrund af bl.a. en opfordring fra Dansk Låsesmede Forening, men ministeriet ses imidlertid ikke at have modtaget den i spørgsmålet omtalte henvendelse fra Dansk Låsesmede Forening om de såkaldte bankenøgler.

 

Justitsministeriet vil derfor rette henvendelse til Dansk Låsesmedeforening, så også spørgsmålet om bankenøgler kan blive inddraget i ministeriets høring af Rigspolitichefen og Politimesterforeningen.