Til

Folketingets Lovsekretariat

 

Hermed sendes svar på spørgsmål S 5851 indleveret af Troels Ravn, (S).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

 

                                                                  /Lars Henry Nielsen


Spørgsmål: ”Vil ministeren redegøre for de nuværende regler for annoncering for udenlandske bookmakerspil i Danmark?”

Svar: Udbud af spil, lotterier og væddemål i Danmark kræver bevilling i medfør af lov om visse spil, lotterier og væddemål (tips- og lottoloven). En sådan bevilling må kun gives til ét selskab, jf. § 2 i tips- og lottoloven. Denne bevilling er givet til Danske Spil A/S (tidligere Dansk Tipstjeneste A/S).

Tips- og lottolovens § 10, stk. 1, nr. 1, fastsætter, at det kan straffes med fængsel eller bøde at udbyde spil i Danmark uden bevilling. Spil på internettet betragtes som udbudt i Danmark, såfremt firmaet eller personerne bag ved spillet er bosat i Danmark, eller at spillet er rettet mod det danske marked i sprog, markedsføring eller spiludvalg.

Det er endvidere ulovligt at formidle deltagelse i spil, lotterier og væddemål, der ikke er omfattet af en bevilling, jf. § 10, stk. 1, nr. 2, i tips- og lottoloven. Ved formidling forstås i denne lov enhver form for aktivitet, der har til formål at etablere spil eller at udbrede deltagelsen i ulovligt spil, hvad enten de udbydes elektronisk eller på anden måde.

Reklamering for spil, lotterier og væddemål, der ikke er omfattet af en bevilling, er ulovligt, jf. tips- og lottolovens § 10, stk. 3, nr. 3. Ved reklamering forstås i denne lov enhver form for annoncering eller anden viderebringelse af information om spilleudbyderens virksomhed og spilleudbud. Forbuddet gælder dog ikke redaktionel omtale i trykte eller digitale nyhedsmedier. Forbuddet gælder uanset hvilket medie, der anvendes. Reklamering er derfor forbudt både i trykte medier, radio, TV og digitale medier, f.eks. i form af bannerreklamer. Reklamering for spilleudbyderens virksomhed, herunder spilleudbyderens hjemmeside, adresse m.v., er ligeledes forbudt.

Udover at berøre de medier, som bringer reklamer for spilleselskaber uden bevilling, berører lovgivningen også personer, firmaer og foreninger, som har indgået reklameaftaler med disse selskaber, og reklameselskaber såvel som mediebureauer, der arbejder med at udfærdige reklamer eller andre markedsføringskampagner for ulovlige spil og spilleselskaber, der udbyder spil ulovligt i Danmark.

Spillemyndigheden udsendte i foråret 2004 et informationsbrev til de trykte medier (aviser, ugeblade, brancheforeninger m.v.) og digitale medier, hvori rækkevidden af reklameforbuddet blev beskrevet. Ifølge informationsbrevet omfatter reklameforbuddet bl.a.

Reklamer/annoncer

Almindelige annoncer der reklamerer for ulovlige spilleselskaber eller disses produkter.

Protestannoncer

Annoncer der er søgt udformet som politiske budskaber (eksempelvis som protest mod det danske spillemonopol), hvis protestannoncen er betalt af og hidrører fra et ulovligt spilleselskab – og spilleselskabets navn eller logo er nævnt

Jobannoncer

Hvis annoncen i udformning eller eksponering utvivlsomt har en markedsføringsværdi – eller hvis annoncen opfordrer til ulovlige handlinger

Sponsorater/donationer

Hvis sponsoratet/donationen fører til information om/omtale af det ulovlige spil eller spilleselskab – eller på anden måde har en klar markedsføringsværdi.

Spillemyndigheden har siden lovens vedtagelse i 2003 politianmeldt en række danske medier, herunder Ekstrabladet og B.T., for overtrædelse af lovens reklameforbud. Straffesagerne mod de nævnte dagblade er blandt prøvesagerne ved Københavns Byret. Sagerne er dog stillet i bero, indtil der falder dom i en verserende civilretlig sag ved Østre Landsret. Bookmakervirksomheden Ladbrokes Worldwide Betting har således stævnet Skatteministeriet med påstand om, at tips- og lottoloven strider mod den fri etableringsret, den fri udveksling af tjenesteydelser og forbuddet mod misbrug af dominerende stilling. Denne sag domsforhandles i Østre Landsret i løbet af første halvdel af august måned d.å, og der kan forventes dom i sagen inden årets udgang.