Undervisningsminister Bertel Haarders skriftlige svar til medlem af Folketinget Per Clausen (EL) på spørgsmål af 3. juli 2006 (nr. S 5914)

 

”Vil ministeren oplyse, hvad det vil koste at indføre førstehjælpskurser for elever og ansatte på alle landets skoler og uddannelsessteder, herunder ungdomsskoler?”

 

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at der ønskes en vurdering af udgifterne forbundet med indførsel af førstehjælpskurser for elever og ansatte i grundskolen, herunder folkeskoler, frie grundskoler og ungdomsskoler.

 

Uddannelse i førstehjælp kan variere betydeligt i indhold og omfang og kan tilrettelægges på forskellige måder. En vurdering af udgiften vil derfor helt afhænge af omfanget af de påtænkte kursusforløb og den konkrete tilrettelæggelse af forløbene.

 

Udgiften vil samtidig afhænge af målgruppens størrelse, herunder om førstehjælpskurser gives til alle elever i grundskolen eller målrettes fx de øvre klassetrin. Udgiften vil samtidig afhænge af, i hvilken udstrækning et førstehjælpskursus kan indpasses i de ansattes eksisterende arbejdstid, og i hvilken udstrækning det vil være nødvendigt at beregne udgifter til vikardækning i forbindelse med de ansattes kursusdeltagelse.

 

Det er på denne baggrund ikke muligt, at give en konkret udgiftsvurdering af det i spørgsmålet nævnte initiativ. Jeg kan i øvrigt oplyse, at der allerede i dag inden for rammerne af folkeskoleloven er mulighed for lokalt at inddrage førstehjælp i undervisningen. Førstehjælp kan fx naturligt indgå i fagene idræt, fysik/kemi, sløjd og hjemkundskab og i det obligatoriske emne færdselslære.

 

I følge de tilgængelige opgørelser fra Danmarks Statistik er godt 105.000 personer ansat i grundskolen i alt, hvilket omfatter såvel lærere som administrativt og teknisk personale. I skoleåret 2005/06 udgør det samlede antal elever i grundskolen ca. 715.000.

 

Hvis man som et beregningseksempel antager, at eleverne i 7.-, 8.- og 9.-klasse og det samlede personale i grundskolen modtager et førstehjælpskursus i et omfang af 6 timer, kan udgiften hertil med en betydelig usikkerhed anslås til 30 – 60 mio. kr. forudsat en holdstørrelse på 15 og en omkostning pr. holdtime i størrelsesordenen 250-500 kr. Der er her ikke indregnet eventuelle vikarudgifter i forbindelse med de ansattes fravær som følge af kursusdeltagelse. Antages det, at der i efterfølgende år sker en løbende førstehjælpsundervisning af nye 7.-klasser, kan udgiften hertil anslås til 7-14 mio. kr. årligt. Hvis det forudsættes, at alle nyansatte gennemfører et førstehjælpskursus, vil der ligeledes være udgifter hertil, der bl.a. vil afhænge af den konkrete takt i personaleudskiftningen.

 

 


Bertel Haarder