Undervisningsminister Bertel Haarders skriftlige svar til medlem af Folketinget Per Clausen (EL) på spørgsmål af 3. juli 2006 (nr. S 5915)

 

”Vil ministeren oplyse, hvad det i gennemsnit koster pr. barn årligt (inkl. egenbetaling), at de deltager i en fritidsaktivitet i musikskolen, ungdomsskolen og anden kommunal styret aktivitet?”

 

 

Svar:

Opgørelser fra KL viser, at den kommunale udgift til musikskoleundervisning og andre musiktilbud udgør ca. 615 mio. kr., at den kommunale udgift til ungdomsskolen udgør ca. 1 mia. kr., og at den kommunale udgift til foreninger inden for folkeoplysningslovens område (ekskl. aftenskoler) udgør ca. 530 mio. kr. I dette beløb er ikke medregnet tilskud til foreningernes egne lokaler eller værdien af kommunale lokaler og anlæg.

 

Det skal bemærkes, at udgiften til ungdomsskolen indeholder al ungdomsskoleaktivitet – også aktivitet, der ikke kan betegnes som fritidsaktivitet, f.eks. heltidsundervisning. Denne udgift er altså ikke begrænset til fritidsaktiviteter.

 

KL har ikke oplysninger, der entydigt kan udskille udgifter til aktiviteter, der kan betegnes som fritidsaktiviteter. Ud over de nævnte områder tilbyder kommunerne f.eks. også fritidsaktiviteter som sommerferietilbud og diverse kulturarrangementer. Udgiften til sådanne aktiviteter er ikke medregnet i ovenstående.

 

Den kommunale ungdomsskole benyttes af ca. 387.000 hold-elever. Langt størstedelen af disse elever er mellem 14 og 17 år. Den kommunale udgift til ungdomsskolen er ca. 1 mia. kr. Hermed bliver gennemsnitsudgiften pr. hold-elev ca. 2.585 kr. Det bemærkes, at elever, der benytter flere af ungdomsskolens aktiviteter, optræder flere gange i optællingen. Det kan oplyses, at de ca. 387.000 hold-elever fordeler sig på ca. 160.000 personer. Det bemærkes ligeledes, at der er stor variation i udgiften pr. elev, da ikke alle ungdomsskolens aktiviteter er forbundet med samme udgift. Eksempelvis er udgiften pr. elev i heltidsundervisningen langt højere end udgiften pr. elev, der modtager knallertundervisning.  

 

Foreninger inden for folkeoplysningslovens område benyttes af ca. 1.030.000 deltagere under 25 år. Den kommunale udgift hertil er ca. 530 mio. kr. Hermed bliver gennemsnitsudgiften pr. deltager ca. 515 kr. Det bemærkes, at deltagerantallet er opgjort på baggrund af indberetninger fra 251 af landets 271 kommuner. Det bemærkes ligeledes, at deltagere, der benytter flere aktiviteter, optræder flere gange i optællingen.

 

Der foreligger ikke oplysninger om antallet af elever, der benytter kommunernes musikskoleundervisning og andre musikskoletilbud.

 

Hvad angår egenbetaling for fritidsaktiviteter, foreligger der ikke opgørelser herfor. Egenbetaling opkræves individuelt af den enkelte klub, forening mv., og indgår derfor ikke i oversigterne for de kommunale udgifter.

 

 

 

 

 


Bertel Haarder