Undervisningsminister Bertel Haarders skriftlige svar til medlem af Folketinget Martin Henriksen (DF) på spørgsmål af 28.juli 2006 (nr. S 6273)

 

 

”Vil ministeren venligst redegøre for de punkter i velfærdsforliget, som har til hensigt at få unge hurtigere i gang og igennem en uddannelse, og kan ministeren redegøre for de eventuelle problemstillinger, der kan opstå som konsekvens af Danmarks medlemskab af EU samt andre internationale relationer og aftaler?”

 

 

Svar:

Som det er spørgeren bekendt, blev det i velfærdsforliget af 20. juni 2006 bl.a. aftalt, at der skulle gennemføres en bedre indretning af optagelsessystemet, som skulle sikre, at de unge kan se en fordel i at starte tidligere på uddannelsen og i at færdiggøre uddannelsen hurtigere.

 

Der blev bl.a. aftalt følgende initiativ:

Optagelsessystemet skal tilgodese unge, der starter tidligere på en videregående uddannelse. Der indføres derfor en såkaldt kvotientmodel, hvor de unge, der starter senest to år efter den adgangsgivende eksamen, får opregnet deres oprindelige karaktergennemsnit med en kvotient på 1,08.

 

Overvejelserne om den endelige udmøntning og de eventuelle EU-retlige aspekter heraf er endnu ikke tilendebragt, men jeg kan oplyse, at det er regeringens opfattelse, atunges værnepligtstid og evt. kontraktperiode med forsvaret ikke skal medregnes i de to år. Jeg forventer at kunne fremlægge et forslag om initiativets gennemførelse senere på efteråret.

 

 

 


Bertel Haarder