Folketingets Lovsekretariat

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

 

 

Hermed fremsendes i 80 eksemplarer svar på spørgsmål nr. S 6677 vedrørende betaling for uddannelsesinstitutionernes kopiering stillet af folketingsmedlem Martin Henriksen (DF) den 24. august 2006.

 

 

 

Brian Mikkelsen


Spørgsmål nr. S 6677

Stillet den 24. august 2006

 

 

Svar til folketingsmedlem Martin Henriksen (DF) fra kulturministeren.

 

Spørgsmål nr.:

 

”Vil ministeren redegøre for Copy-Dans position og ret til at fordoble priserne på deres ydelser over for uddannelsesinstitutionerne?”

 

 

Svar:

 

En række uddannelsesinstitutioner  har i brev af 18. august 2006 rettet henvendelse til undervisningsministeren, videnskabsministeren, kulturministeren og de politiske partier i Folketinget om de igangværende forhandlinger med Copy-Dan om en ny kopieringsaftale på undervisningsområdet. Det fremgår af henvendelsen, at uddannelsesinstitutionerne finder betalingskravet fra Copy-Dan urimeligt.

 

Copy-Dan Tekst & Node er en forening af rettighedshavere, der i henhold til aftalelicensen i ophavsretslovens § 13 er godkendt til at indgå aftale om kopiering på undervisningsområdet. Aftalelicensen indebærer, at undervisningsinstitutioner ved at indgå aftale med en repræsentativ organisation kan kopiere værker, fx uddrag fra bøger, tidsskrifter og aviser, mod at betale vederlag til den aftalesluttende organisation og i overensstemmelse med de vilkår, som fremgår af aftalen.

 

Det er muligt for undervisningsinstitutionerne i henhold til ophavsretsloven at kræve mægling, som foretages af en forligsmand, der er udpeget af kulturministeren.

 

Jeg kan oplyse, at jeg har anmodet Copy-Dan om en redegørelse; jeg går ud fra, at Copy-Dan i redegørelsen vil berøre de spørgsmål, der er rejst. Jeg har samtidig indbudt parterne til et møde den 26. september 2006, hvor vi kan drøfte situationen. Jeg finder ikke, at det er rimeligt at udtale mig om sagen, før begge parter har haft mulighed for at fremkomme med deres bemærkninger og synspunkter.

 

Jeg vil orientere spørgeren, når dette møde har fundet sted.

 

Det er mit håb, at parterne kan nå frem til en forhandlingsløsning, som jeg gerne bidrager til, hvis det er muligt.