Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

København, den 22. september 2006

Sagsnr. 7927

Folketinget har i skrivelse af 19. september 2006 (Spørgsmål S 7168) anmodet om min besvarelse af følgende af Ole Stavad (S) stillede spørgsmål:

 

Spørgsmål S 7168:

”»Vil ministeren oplyse, hvor mange tilbageværende lån der eksisterer med baggrund i reglerne for »lån ydet til arbejderboliger i henhold til lov af 1. april 1971«?«”

 

Svar:

Jeg har indhentet følgende oplysninger fra Økonomistyrelsen, som administrerer lån i henhold til lov om arbejderboliger. Jeg kan henholde mig til disse oplysninger.

    

”Der er primo september 2006 i alt 26 lån tilbage, hvis status er:

                     

9 lån er indfriet, men særlige vilkår skal overholdes

Efter indfrielse af et låns nominelle restgæld følger det af loven, at ejendommen i yderligere 10 år skal være noteret som en arbejderbolig samt opfylde lovens betingelser.

 

De vigtigste regler er, at der er bopælspligt på ejendommen, samt at ejendommen ikke må sælges.

 

Overholder låntager disse betingelser, vil ejendommen efter udløbet af den 10-årige periode kunne frigøres for noteringen som landarbejderbolig uden yderligere omkostning for låntager.

 

8 lån er konverteret efter lovens § 46 a

Ved lovændringen i 1997 (hvor § 46a blev indsat) blev der givet de låntagere, der endnu ikke havde modtaget det sidste tilskud, mulighed for at konvertere disse lån på fordelagtige vilkår. Låntagerne fik tilbudt en afviklingsordning op til 25 år, hvor de reelt eller med meget begrænset rentetilskrivning af de modtagne ydelsestilskud, skulle tilbagebetale lånet.

 

Reglen kan ikke anvendes mere. Ca. 14 låntagere konverterede lånene, hvoraf en del nu er indfriet.

 

9 lån kører med oprindelige vilkår  

Af disse 9 lån, er der 2 låntagere, der ikke ønskede at gøre brug af den tilbudte konvertering efter lovændringen i 1997, mens resten ikke havde mulighed for at konvertere efter de fastsatte regler.

 

Som det fremgår af eksemplet om et typisk låneforløb, skal en låntager bo på og eje ejendommen i 60 år, hvorefter det ydede driftslån har været rentefrit for vedkommende. Afbrydes låneforløbet, skal der efterbetales renter og rentes rente af tilskuddene fra udbetalingsdagen. 

 

Der er beregnet og opkrævet renteefterbetalingskrav på op til 500.000 kr. Heri er ikke medtaget lånets restgæld. Opgørelsen af disse krav har i flere tilfælde medført, at salgsprovenuet for ejendommen ikke har kunnet inddække lånet. Låntager har således efter afhændelse af ejendommen hæftet for restgælden.”

 

 

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

                                                                                       /Peter Lund Andersen