Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 21. september 2006

(S 7171)

 

 

 

Spørgsmål S 7171:

”Er det dækkende for den danske militære indsats i Afghanistan, når den konservative gruppeformand, Helge Adam Møller udtaler til TV2 Nyhederne den 12. september 2006 kl. 22:02: ” at formålet er at sikre, at der ikke uddannes terrorister. Og i det omfang de ikke vil overgive sig, så må man konstatere, at en dræbt taleban er en fjende eller terrorist mindre. De prøver hver dag at dræbe danske soldater, så jeg mener, det er godt, vi skyder igen, og at vi rammer flere af dem end de rammer os”, og vil ministeren oplyse, om han deler den konservative gruppeformands synspunkt?”

 

Svar:

Hovedformålet med ISAF´s og dermed den danske militære tilstedeværelse i Afghanistan er at bistå den afghanske regering med at udbrede sin myndighedsudøvelse til hele Afghanistan. Dette omfatter bl.a. løsningen af følgende hovedopgaver:

 

 

ISAF har ikke til opgave at gennemføre anti-terrorisme operationer, men kan dog i visse tilfælde støtte koalitionens (Operation Enduring Freedom) operationer.

 

FN har i henhold til FN-pagtens kapitel VII bemyndiget ISAF, og herunder det danske styrkebidrag, til at anvende alle nødvendige midler med henblik på at løse opgaverne samt i selvforsvarsøjemed. Erfaringerne fra den hidtidige indsats i det sydlige Afghanistan viser, at det kan være nødvendigt at bruge magt af hensyn til vore soldaters sikkerhed samt for at gennemføre de pålagte opgaver.