Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Kommunal Sundhed

SUM nr.


 

Notat til Folketingets Europaudvalg om Kommissionens begrundede udtalelse nr. 2006/0037 af 18. oktober 2006 vedrørende manglende meddelelse om foranstaltninger til gennemførelse i national ret af Rådets direktiv 2003/122/Euratom af 22. december 2003 om lukkede højaktive strålekilder og ukontrollerede strålekilder

 

Kommissionen har i en begrundede udtalelse nr. 2006/0037 af 18. oktober 2006 gjort gældende, at ifølge artikel 16 i direktiv 2003/122/Euratom, af 22. december 2003 om lukkede højaktive strålekilder og ukontrollerede strålekilder, skal medlemsstaterne sætte de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme direktivet inden den 31. december 2005. Da Danmark ikke har underrettet Kommissionen om, hvilke foranstaltninger det har truffet for at gennemføre det pågældende direktiv, og da Kommissionen ikke råder over andre oplysninger, der gør det muligt at slutte, at Danmark har truffet de nødvendige foranstaltninger, har Kommissionen antaget, at Danmark endnu ikke har vedtaget de nævnte foranstaltninger. 

Kommissionen finder på den baggrund, at Danmark har tilsidesat sine forpligtelser i henhold til artikel 16 i dette direktiv.

 

Den danske regering har taget Kommissionens vurdering til efterretning.

 

I svaret til Kommissionen anføres det, at alle bestemmelser foreskrevet i direktivet, alene bortset fra bestemmelserne om løbende registrering i artikel 5, allerede i praksis er gennemført i dansk ret gennem gældende lovgivning m.v. Kommissionen modtog underretning herom den 22. marts 2006. 

 

For så vidt angår direktivets artikel 3 om eventuel sikkerhedsstillelse anføres det i svaret til Kommissionen, at den danske stat er eneberettiget til uden særlig tilladelse at besidde radioaktive kilder, jf. forudsætningsvis bestemmelserne i radioaktivitetsloven af 1953. Det økonomiske grundlag for at sikre bl.a. herreløse kilder, som de er beskrevet i direktivet, eksisterer allerede i Finansloven i form af tekstanmærkning nr. 3. til § 16.11.11.40, som er en videreførelse af tidligere års tilsvarende bestemmelser. Den danske regering har således resolveret, at Danmark i lighed med andre medlemslande inden for EU ikke ønsker at gennemføre særlige ordninger for sikkerhedsstillelse. Den danske stat hæfter således for de restudgifter til sikring af herreløse kilder, som man ikke ved anvendelse af dansk rets almindelige regler kan få dækket hos den for kilden primært ansvarlige. Danmark lever således op til kravet i direktivets artikel 3.

 

Danmark har udarbejdet udkast til ny bekendtgørelse, som samler de nugældende regler på området. Udkastet indeholder bestemmelser om krav til nu også løbende registreringer, hvorved artikel 5 i direktivet om registrering implementeres fuldt ud i dansk ret.

 

Bekendtgørelsen bliver sendt i høring inden årets udgang og vil dermed kunne træde i kraft senest den 1. april 2007.