MILJØstyrelsen                                                                                            2. februar 2007

Kemienheden                                                                           LH/ASC

 

Notat til Folketingets Europaudvalg

 

Forslag til Kommissionens direktiv om 30. tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 67/548/EØF (stofdirektivet) om tilnærmelse af lovgivning om klassificering, emballering og etikettering af farlige stoffer.

 

 

Kommissionen sendte den 21. december 2006 ovennævnte forslag til medlemslandene.

 

Forslaget har hjemmel i stofdirektivet og skal til afstemning den 16. februar 2007 ved forskriftsproceduren.

 

Stofdirektivet har til formål at harmonisere lovgivning om anmeldelse af nye stoffer og klassificering, mærkning og emballering af farlige stoffer i EU. 

 

Formålet med forslaget er at tilpasse stofdirektivets bilag I (listen over farlige stoffer) samt tilpasse visse noter til bilag I og til bilag V (testmetoder) på baggrund af aktuel videnskabelig/teknisk viden.

 

Blandt de stoffer, der omfattes af 30. tilpasning, har nedenstående haft særlig dansk interesse:

 

·        Alle nikkelforbindelserne er som noget nyt bl.a. blevet klassificeret som kræftfremkaldende ved indÃ¥nding og som skadelige for barnet under graviditeten.

·        Borsyre og borater foreslÃ¥s nu klassificeret som skadelige for forplantningsevnen og for barnet under graviditeten.

·        Bisphenol A findes udbredt i plasticforbindelser, og det er mistænkt for hormonforstyrrende effekt. Nu foreslÃ¥s en klassificering for uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet tilføjet.

 

Forslaget vil samlet set højne beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Regeringen agter at støtte forslaget, selvom en strengere klassificering end den foreslåede havde været ønskelig for enkelte stoffer. Det er imidlertid ikke realistisk at opnå ændringer i klassificeringerne. Regeringen vil arbejde for, at de af EU Kommissionen foreslåede ændringer af tidsfristen for Kommissionens udsendelser af arbejdsdokumenter forøges fra de foreslåede 21 kalenderdage til 28 kalenderdage og i særligt hastende tilfælde forlænge tidsfristen fra 7 kalenderdage til 14 kalenderdage. Endvidere vil regeringen arbejde for at få en præcisering af, hvornår en situation er at betragte som hastende.