MILJØstyrelsen                                                                                   14. februar 2007

Industri                                                                                                  MST-147-00017

                                                                                                             san//

 

 

Grundnotat

 

om EU Kommissionens forslag om forlængelse af gyldigheden med 18 måneder for produktgrupper under EU’s miljømærkeordning (Blomsten).

 

1. Status

Kommissionen har den 30. januar 2007 fremsendt ovennævnte forslag. Forslaget har hjemmel i art. 6, stk. 1 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1980/2000 af 17. jul 2000 om en revideret ordning for tildeling af et EF-miljømærke.

 

Forslaget behandles i en skriftlig forskriftskomitéprocedure i overensstemmelse med forordningens art. 17, jf. art. 5 i afgørelse 1999/468/EF (1999/468/EF art. 5). Hvis der er kvalificeret flertal for kriterierne, udsteder Kommissionen afgørelsen. Der er skriftlig afstemning i komiteen med frist den 20. februar 2007. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig mod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen gennemføre beslutningen.

 

2. Formål og indhold

Kommissionen foreslår at forlænge gyldigheden af miljømærkekriterierne for 5 produktgrupper med 18 mdr. Det drejer sig om forfølgende beslutninger:

 

Produktgruppe

Kommissionsbeslutning vedtaget

Kriterierne udløber

Kriterierne foreslås forlænget til

Kriterierne er under revision

Opvaskemaskiner

2001/689/EF

28. august 2001

28. august 2007

28. februar 2009

Nej

Maling og lak

2002/739/EF

3. september 2002

31. august 2007

28. februar 2009

Ja

Madrasser

2002/740/EF

3. september 2002

31. august 2007

28. februar 2009

Ja

Kopi- og trykpapir

2002/741/EF

4. september 2004

31. august 2007

28. februar 2009

Nej

Lyskilder (lavenergipærer)

2002/747/EF

9. september 2002

31. august 2007

28. februar 2009

Nej

 

Forslaget indebærer alene en forlængelse af gyldigheden af de nuværende kriterier for tildeling af licenser til brug af EU’s mil­jømærke til ovenstående produktgrupper, og ikke en stillingtagen til den enkelte produktgruppes miljøkriterier.

 

At Kommissionen i dette tilfælde forlænger med 18 mdr. kan hænge sammen med den pukkel af produktgrupper der er under nyudvikling (tryksager, varmepumper, træmøbler) og revision (husholdningspapir, fjernsyn, tekstiler, maling og lak, madrasser). Af disse produktgrupper forventes tryksager, varmepumper, husholdningspapir og fjernsyn at blive færdiggjort i indeværende år. Med Kommissionens fokus på revision af selve Blomstens forordning kan det forventes, at der er færre produktgrupper der kan revideres i tide.

 

Kommissionen vurderer i nærværende tilfælde, at reviderede miljøkriterier – for hver af de 5 produktgrupper – ikke vil kunne være vedtaget et år før udløb af produktgrupperne. Kommissionen finder det generelt hensigtsmæssigt, at gyldigheden for nuværende og nye reviderede kriterier overlapper med mindst 1 år, således at nuværende licenshavere gives mulighed for at omstille sig til kravene i de nye kriterier. For nærværende produktgrupper foreslås en forlængelse på 18 måneder.

 

Gyldigheden af et sæt miljømærkekriterier er fastsat i kriteriedokumentet, og en licens til et miljømærke bortfalder automatisk ved gyldighedens ophør. Er der vedtaget nye kriterier kan en virksomhed forny licensen til de nye reviderede kriterier. Dermed kan virksomheden fortsætte med at markedsføre sig med et miljømærket produkt. Er der ikke vedtaget nye kriterier, og de gældende kriterier ikke er forlænget, mister virksomheden muligheden for at markedsføre sit produkt som miljømærket, medmindre kriterierne forlænges.

 

Forslaget sikrer kontinuitet mellem ophør af eksisterende kriterier og ikrafttræden af nye.

3. Nærhedsprincippet                                                                  

Da formålet med forslaget er at forlænge allerede udmøntet EU reguleringsbeføjelser i en allerede gældende fællesskabsregulering, finder Regeringen, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

4. Konsekvenser for Danmark
Lovgivningsmæssige konsekvenser
Forslaget medfører ingen lovgivningsmæssige konsekvenser for Danmark.

 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget medfører ikke økonomiske eller administrative konsekvenser for staten, kommuner eller erhvervsliv.

 

Beskyttelsesniveau

Forslaget indebærer udelukkende en forlængelse af de nuværende kriterier. Da beskyttelsesniveauet i kriterierne således ikke berøres, vurderes forslaget at være neutralt.

5. Høring

Forslaget har været i skriftlig høring i Danmarks Miljømærkenævn med frist den 30. januar. Der er ikke indkommet bemærkninger. Et rammenotat har været i høring i specialudvalget for miljøspørgsmål. Der er alene indkommet bemærkninger fra Forbrugerrådet, som oplyser, at Forbrugerrådet af ressourcemæssige årsager ikke har mulighed for at forholde sig til forslaget. Forbrugerrådet kan således ikke tages til indtægt for at støtte forslaget eller for at gøre det modsatte.

6. Forhandlingssituationen

Forslaget forventes at få støtte blandt medlemsstaterne.

7. Regeringens foreløbige holdning

Danmark er enig i, at forlængelsen af kriterierne er med til at sikre kontinuiteten fra de gældende kriterier indtil nye kriterier kan fastsætte. Danmark er tillige enig i, at det generelt er hensigtsmæssigt, at gældende og nye kriterier overlapper med mindst 1 år, således at de nuværende licenshavere gives mulighed for at omstille sig til kravene i de nye kriterier. Danmark finder dog, at gyldigheden af kriterierne for de enkelte produktgrupper ikke bør blive væsentligt over 5 år, før kriterierne revideres.

 

Regeringen agter således at stemme for forslaget.