Ref.  CML

Den 31. oktober 2006

 

Ledelsessekretariat, EU-koordinationen



NOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

EU-Kommissionens forslag til beslutning om fastlæggelse af de respektive emissionsniveauer tildelt Fællesskabet og medlemsstaterne under Kyoto-protokollen i henhold til rådsbeslutning 2002/358/EC

 

Danmark modtog den 17. oktober 2006 EU-kommissionens foreløbige forslag til beslutning om fastlæggelse af de respektive emissionsniveauer tildelt Fællesskabet og medlemsstaterne under Kyoto-protokollen. Forslaget forventes sat til afstemning i Kommissionens klimakomite fredag den 3. november 2006.

 

Der er i forslaget indeholdt en kompensation af Danmark for basisåret på i alt 5 mio. tons CO2 for perioden 2008-12.

 

Forslaget har ingen direkte lovgivningsmæssige konsekvenser, men kompensationen vil indgå i den kommende fastlæggelse af Danmarks CO2-kvoteallokeringsplan for perioden 2008-12. Den teoretiske markedsværdi af 5 mio. tons CO2 er omkring 0,5 mia. kr. Dette skal ses ift. at det danske basisårsproblem er på 25 mio. tons. Miljøbeskyttelsesniveauet påvirkes neutralt.

 

Danmark har interesse i at fremme en vedtagelse af forslaget både af hensyn til kompensation og af hensyn til den endelige formelle vedtagelse af landenes tilladte emissionsmængder.

 

I lyset af de juridiske og politiske vanskeligheder, vurderes det, at Danmark næppe ad andre veje kan opnå et bedre resultat for perioden 2008-12. Danmark agter dermed at stemme ja til forslaget.

 

 

Â