Samlenotat

 

Ã…bning af regeringskonferencen

 

KOM-dokument foreligger ikke.

 

Nyt notat.

 

1. Resumé

På Det Europæiske Råd den 21.-22. juni 2007 blev der opnået enighed om at indkalde en regeringskonference. Rådet ventes på GAERC-rådsmødet at udtale sig til fordel for afholdelse af en regeringskonference, og regeringskonferencen forventes åbnet i forbindelse med GAERC-rådsmødet den 23.-24. juli 2007. Der forventes ingen substansdrøftelse i forbindelse med åbningen af regeringskonferencen.

 

2. Baggrund

På Det Europæiske Råd den 21.-22. juni 2007 blev der opnået enighed om at indkalde en regeringskonference, og samtidig blev der opnået enighed om et præcist og klart mandat i overensstemmelse med hvilket, regeringskonferencen skal udføre sit arbejde (for teknisk gennemgang af mandatet henvises til notat sendt til Folketingets Europaudvalget den 27. juni 2007).

 

3. Hjemmelsgrundlag

Regeringskonferencen er indkaldt i henhold til artikel 48 TEU, hvoraf det fremgår, at enhver medlemsstats regering eller Kommissionen kan forelægge Rådet forslag til ændring af de traktater, som Unionen bygger på. Hvis Rådet efter høring af Europa-Parlamentet og i givet fald af Kommissionen udtaler sig til fordel for afholdelse af en konference mellem repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, indkaldes denne af Rådets formand for i fællesskab at fastlægge de ændringer, der skal foretages i de nævnte traktater. Hvis det drejer sig om institutionelle ændringer på det monetære område, skal Rådet for Den Europæiske Centralbank også høres.

 

Det Europæiske Råd den 21-.22. juni 2007 opfordrede formandskabet til straks at tage de nødvendige skridt i overensstemmelse med artikel 48 TEU med det mål at indlede regeringskonferencen inden udgangen af juli.

 

Formandskabet har udsendt skrivelser med anmodning om de i artikel 48 TEU forudsete udtalelser fra de tre institutioners side. Proceduren i artikel 48 TEU ventes gennemført inden GAERC-rådsmødet den 23.-24. juli 2007, hvorefter Rådet på GAERC-rådsmødet den 23.-24. juli 2007 vil skulle udtale sig til fordel for afholdelse af en konference mellem repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer. Herefter vil formanden for Rådet formelt kunne indkalde og samtidig åbne regeringskonferencen.

 

4. Nærhedsprincippet

Overvejelser om nærhedsprincippet er ikke relevant.

 


5. Formål og indhold

Rådet forventes på GAERC-rådsmødet den 23.-24. juli 2007 at udtale sig til fordel for indkaldelse af en regeringskonference, hvilket formelt kræver et simpelt flertal. Herefter vil formanden for Rådet kunne indkalde regeringskonferencen. Det første møde i regeringskonferencen afholdes i forbindelse med GAERC-rådsmødet den 23.-24. juli 2007 og ventes alene at markere den formelle åbning af regeringskonferencen. Der forventes ingen substansdrøftelser før september måned d.å.

 

Det Europæiske Råd opfordrede den 21.-22. juni 2007 det kommende formandskab til at ud­arbejde et udkast til traktattekst, der skulle forelægges for regeringskonferencen, så snart denne åbnede. Det blev besluttet, at traktatteksten skulle være i overensstemmelse med indholdet af det mandat for den kommende regeringskonferences arbejde, der blev opnået enighed om på Det Europæiske Råd den 21.-22. juni 2007, og som er indeholdt i bilaget til Det Europæiske Råds konklusioner. Formandskabet har endnu ikke fremlagt udkast til traktattekst.

 

Det Europæiske Råd besluttede den 21.-22. juni 2007, at regeringskonferencen skal foregå under stats- og regeringschefernes overordnede ansvar, bistået af medlemmerne af Rådet (almindelige anliggender og eksterne forbindel­ser). Kommissionens repræsentant deltager i regeringskonferencen. Europa-Parlamentet knyttes tæt til og inddrages i konferencens arbejde med tre repræsentanter. Generalsekretariatet for Rådet leverer sekretariatsbistand til regeringskonferencen.

 

6. Europa-Parlamentets udtalelser

Før en regeringskonference kan indkaldes, skal Europa-Parlamentet i henhold til artikel 48 TEU høres. Europa-Parlamentet ventes på plenarforsamlingen den 9.-12. juli 2007 at udtale sig til fordel for afholdelsen af en regeringskonference.

 

7. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor

Åbningen af regeringskonferencen i forbindelse med GAERC-rådsmødet den 23.-24. juli 2007 vil i sig selv ikke have konsekvenser for dansk ret. Den traktat, der bliver resultatet af regeringskonferencen, vil skulle ratificeres i Danmark i overensstemmelse med danske forfatningsretlige regler.

 

8. Forslagets konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet

Åbningen af regeringskonferencen i forbindelse med GAERC-rådsmødet den 23.-24. juli 2007 vil i sig selv ikke have konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet. Den traktat, der bliver resultatet af regeringskonferencen, vil i sig selv ikke have konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet, idet det ikke kan udelukkes, at en ny traktat vil kunne danne grundlag for forslag, der vil kunne have konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet.

 

9. Høring

Sagen har ikke været i høring.

 

10. Regeringens foreløbige generelle holdning

Der forventes ingen substansdrøftelse ved åbningen af regeringskonferencen i forbindelse med GAERC-rådsmødet den 23.-24. juni 2007.

 

Fra regeringens side hilser man det velkommen, at regeringskonferencen formelt åbner i juli måned i overensstemmelse med opfordringen fra Det Europæiske Råd den 21.-22. juni 2007. Regeringen vil tage formandskabets forventede udkast til traktattekst til efterretning og ser frem til behandling heraf i de kommende møder i regeringskonferencen.

 

11. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Medlemslandene opnåede på Det Europæiske Råd den 21.-22. juni 2007 enighed om åbning af en regeringskonference. Der forventes ingen substansdrøftelse ved åbningen af regeringskonferencen i forbindelse med GAERC-rådsmødet den 23.-24. juni 2007.

 

12. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Åbningen af regeringskonferencen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. Traktatreformprocessen blev forelagt for Folketingets Europaudvalget til forhandlingsoplæg den 15. juni 2007 forud for GAERC-rådsmødet den 17.-19. juni 2007.