Oversigt over væsentlige EU-sager

på Indenrigs- og Sundhedsministeriets område i 2. halvår af 2007

 

 

Ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om oprettelse af det 2. EF-handlingsprogram for sundhed 2007-2013, KOM (2006) 234

Kommissionen fremsatte den 6. april 2005 forslag om oprettelse af et handlingsprogram for sundhed og forbrugerbeskyttelse 2007-2013. Den 24. maj 2006 fremlagde Kommissionen et nyt og ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om oprettelse af det 2. EF-handlingsprogram for sundhed for 2007-2013. Man imødekom derved en anbefaling i Europa-Parlamentets udtalelse af 16. marts 2006 om at opdele det oprindelige forslag i to separate handlingsprogrammer.

 

Der opstilles tre generelle mål: 1) forbedring af borgernes sundhedssikkerhed, 2) fremme af sundheden - herunder reduktion af ulighed i sundhed, og 3) udarbejdelse og formidling af viden om sundhed. Der skal via handlingsprogrammet kunne gives økonomisk støtte til projekter samt til driften af ikke-statslige organer eller specialiserede netværk, som er non-profit og uafhængige af erhvervsmæssige eller andre modstridende interesser, som har medlemmer i mindst halvdelen af medlemslandene og hvis primære formål er omfattet af en eller flere af handlingsprogrammets målsætninger.

 

Der blev opnået politisk enighed om sagen på rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 30. november - 1. december 2006. En fælles holdning blev vedtaget på et rådsmøde (transport, telekommunikation og energi) den 22. marts 2007. På baggrund af forhandlinger i foråret 2007 mellem Rådet og Europa-Parlamentet vedtog Europa-Parlamentet den 9. juli 2007 en række ændringsforslag, som forventes godkendt af Rådet.

 

Det 2. EF-handlingsprogram for sundhed ventes derfor at træde i kraft senest den 1. januar 2008.

 

Samlenotat er senest sendt til udvalget den 16. november 2006.

 

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om de nærmere regler til gennemførelse af forordning (EF) nr. 883/2004 om koordineringen af de sociale sikringsordninger

Målet med Kommissionens forslag af 31. januar 2006 er først og fremmest at fastlægge procedurerne for den praktiske gennemførelse af bestemmelserne i forordning 883/2004 for alle de berørte parter, dvs. forsikringstagerne, de sociale sikringsinstitutioner og medlemsstaternes kompetente myndigheder. Forslaget fokuserer på at forenkle administrative procedurer, herunder at indføre elektronisk informationsudveksling til erstatning for eksisterende papirblanketter.

 

Rå rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 30.-31. maj 2007 var der tilslutning til forslagets gennemførelsesregler om koordinering af ydelser ved sygdom m.m. og de tilhørende bestemmelser om mellemstatslig refusion af udgifter til sundhedsydelser

 

Rådet har tidligere givet tilslutning til forslagets almindelige bestemmelser og de materielle regler for, hvilket lands lovgivning om social sikring der skal finde anvendelse, samt gennemførelsesregler for koordinering af pensionsydelser. Forslagets øvrige afsnit forventes drøftet under det portugisiske og slovenske formandskab.

 

Sundhedstjenesteydelser i det indre marked mv.

Kommissionen lancerede den 26. september 2006 en offentlig høring om sundhedstjenesteydelser i det indre marked mv. med henblik på udarbejdelse og fremsættelse af forslag i 2007 (SEC(2006)1195/4). Formålet med høringen - og på sigt introduktion af EU-regler om patientmobilitet og samarbejde mellem medlemslandenes sundhedsvæsener – er for det første at få tilvejebragt klare retlige rammer for adgang til behandling i andre medlemslande og for det andet at få identificeret områder, hvor fællesskabshandling kan bibringe medlemslandenes egne tiltag på sundhedsområdet merværdi. Den danske regering afgav sit høringssvar den 12. februar 2007.

 

I forbindelse med det uformelle ministermøde (sundhedsministre) den 20. april 2007 offentliggjorde Kommissionen et resumé af de i alt 279 modtagne høringssvar fra medlemslandenes regeringer, regionale myndigheder, internationale og nationale interesseorganisationer, fagforeninger og universiteter m.fl. Det tyske formandskab fremlagde ved samme lejlighed i samarbejde med det kommende portugisiske og slovenske formandskab et papir ”Notes of the Trio Presidency” om de videre overvejelser om det fremtidige samarbejde på sundhedsområdet i EU.

 

Rådet vedtog ved rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 30.-31. maj 2007 et sæt konklusioner om en fællesskabsramme for patientmobilitet og sundhedstjenesteydelser i det indre marked med Kommissionens resumé af de modtagne høringssvar samt formandskabernes noter som bilag.

 

På baggrund af den offentlige høring om Fællesskabets indsats på sundhedsområdet ventes Kommissionen i løbet af 2007 at fremsætte et eller flere forslag herom. Kommissionen har tilkendegivet, at man forventer at fremlægge forslag inden udgangen af 2007, og det tilstræbes, at forslaget er klar til præsentation ved rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 5.-6. december 2007.

 

En europæisk sundhedsstrategi

Det forventes, at Kommissionen i løbet af efteråret fremlægger en hvidbog om en europæisk sundhedsstrategi. Det ventes, at der med hvidbogen vil blive lagt op til en bredt dækkende strategi med fokus på etablering af en sammenhængende europæisk sundhedspolitik, udvikling af Fællesskabets kapacitet i forhold til grænseoverskridende sundhedstrusler, imødegåelse af ulighed i sundhed, styrkelse af EU’s rolle i det internationale samarbejde på sundhedsområdet samt en styrkelse af samarbejdet mellem de nationale sundhedsvæsener.

 

Hvidbogen forventes drøftet på rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerbeskyttelse) den 5.-6. december 2007.