Klima

J.nr. MST-311-00003

Ref. STKNI

Den 4. september 2007

 

 

Orientering til Folketingets Miljø & Planlægningsudvalg, Energipolitisk Udvalg og Europaudvalget om EU Kommissionens godkendelse af den danske allokeringsplan for 2008-12.

 

Baggrund

Danmark fremsendte d. 7. marts 2007 et forslag til en national allokeringsplan til EU Kommissionen. Planen viser, hvordan Danmark vil leve op til sit reduktionsmål for drivhusgasudledningen i perioden 2008-12 ift Kyoto Protokollen og EU's interne byrdefordeling. Af allokeringsplanen fremgår det bl.a. at Danmark foreslår at tildele 24,5 mio. CO2 kvoter til danske kvoteomfattede virksomheder, inklusive en pulje til nye virksomheder på 0,5 mio. CO2 kvoter, samt at de kvoteomfattede virksomheder samlet set tillades at benytte JI/CDM klimakreditter fra klimaprojekter i Østeuropa og u-landene op til et loft der svarer til 19 % af kvotetildelingen.    

 

Efter fremsendelsen af den danske allokeringsplan til EU Kommissionen har EU Kommissionen stillet 37 supplerende spørgsmål til den danske allokeringsplan. Folketingets Miljø- & Planlægningsudvalg og det Energipolitiske Udvalg har fået oversendt EU Kommissionens supplerende spørgsmål til allokeringsplanen i april 2007. Danmarks svar på EU Kommissionens spørgsmål blev oversendt i maj og juli måned.

 

EU Kommissionens afgørelse om allokeringsplanen

EU Kommissionen offentliggjorde d. 31. august 2007 sin afgørelse om den danske allokeringsplan for perioden 2008-12. EU Kommissionen har godkendt planen, og herunder den foreslåede CO2 kvotetildeling til danske kvotebelagte virksomheder. Danmark bliver altså ikke, som det har været tilfældet for foreløbig 20 ud af 23 af de øvrige EU lande, påtvunget at reducere kvotetildelingen til virksomhederne. EU Kommissionens pressemeddelelse samt Miljøministeriets pressemeddelelse vedlægges dette orienteringsnotat.

 

EU Kommissionen beder som forventet i sin afgørelse Danmark om at reducere loftet for de kvoteomfattede virksomheders adgang til JI/CDM kreditter fra 19 % til 17 %.

 

Baggrunden for at EU Kommissionen beder Danmark reducere virksomhedernes adgang til at anvende JI/CDM kreditter er, at regeringen i sit svar på EU Kommissionens supplerende spørgsmål til allokeringsplanen har meddelt EU Kommissionen, at der planlægges gennemført køb af yderligere 0,5 mio. JI/CDM klimakreditter årligt i 2008-12, ud over de i allokeringsplanen udmeldte statslige kreditkøb. En opjustering af de statslige kreditkøb medfører, jf. EU Kommissionens godkendelseskriterier, behov for tilsvarende at nedjustere virksomhedernes maksimalt tilladte kreditkøb fra 19 % af kvotetildelingen til 17 %. Dermed sikres, at den del af Danmarks samlede reduktion, der nås gennem kreditkøb, ikke overstiger den andel der kan tillades af EU Kommissionen, idet EU Kommissionen i sin godkendelse har anlagt kriterier for hvor stor en del af reduktionsindsatsen der maksimalt må realiseres udenfor EU.

 

I allokeringsplanen er JI/CDM loftet differentieret mellem virksomhederne. Elproduktionens loft er sat til ca. 32,5 %, mens loftet for øvrig produktion sættes til ca. 7 %. For kraftvarmeproducerende produktionsenheder betyder dette, at de får et vægtet loft, som afhænger af fordelingen mellem henholdsvis varme- og elproduktionens andel af kvotegrundlaget. Denne fastsættelse af loftet sikrer, at både elsektoren og samlekategorien ”øvrige” (varme, industri og offshore) hver især får mulighed for at dække ca. 89,5 % af det forventede behov for køb af kvoter (udover de tildelte gratis-kvoter) i perioden 2008-12 med JI/CDM kreditter. Fordelingen svarer til, at de kvoteomfattede anlæg samlet set kan dække ca. 98 % af deres forventede kvotebehov med gratis-kvoter og JI/CDM kreditter.

 

Regeringen vil snarest melde tilbage til EU Kommissionen, at Danmark kan acceptere EU Kommissionens afgørelse om den danske allokeringsplan, herunder konsekvensændringen af loftet for kreditter til virksomheder under det kvotebelagte område.

 

Offentliggørelse af Danmarks kommunikation med EU Kommissionen

EU Kommissionen har bedt Danmark holde kommunikationen om allokeringsplanen fortrolig, indtil Kommissionens afgørelse om allokeringsplanen foreligger. Kommunikationen med Kommissionen vil nu blive udleveret.

 

Fremsættelse af nyt forslag til Kvotelov i Folketinget

Ændringen i virksomhedernes JI/CDM loft betyder, at regeringen fremsætter et nyt forslag til kvotelov, hvori JI/CDM loftet reduceres fra 19 % til 17 %. Lovforslaget forventes fremsat i Folketinget inden jul 2007. Af lovforslaget vil det fremgå, at regeringen ønsker, at fordele reduktionen af de kvoteomfattede virksomheders JI/CDM loft ligeligt mellem de kvoteomfattede virksomheder.