Til Folketingets Europaudvalg.

 

Europa-udvalget bad os om at lave en prioriteret liste over åbenhedskrav. Her er et bud.

 

Med venlig hilsen

 

Hanne Dahl og Jens-Peter Bonde

JuniBevægelsen

 

Ã…benhedskrav

 

1. Foreslå ændring af Rådets forretningsorden, så alle møder og dokumenter fremover er åbne, med mindre de lukkes gennem en begrundet beslutning.

Forslaget blev støttet af samtlige folkevalgte medlemmer i forfatnings-konventet, men kom ikke med i den endelige tekst på grund af modstand fra nogle regeringskontorer i Frankrig, Storbritannien og Tyskland.

 

2. Folketinget og Europa-Parlamentet skal have adgang til fuld indsigt i EU-lovgivningen i den tidlige fase, når lovforslag behandles i de 300 arbejdsgrupper under Rådet. Den åbne koordinationsmetode skal også forelægges for de folkevalgte. Når Kommissionen vælger "blød lovgivning" gennem meddelelser, bør de også forelægges for de folkevalgte før vedtagelsen.

 

3. Foreslå den danske kommissær Mariann Fischer Boel at foreslå en tilsvarende ændring af Kommissionens forretningsorden.

 

4.  Bed Kommissionen om oversigt over alle medlemmer i Kommissionens rådgivende udvalg og få fremover kopi af indkaldelserne til alle arbejdsgruppemøder, så folketinget kan se, hvem der indkaldes, og hvad der er på dagsordenen. Budget-kontrol-udvalget har sendt en tilsvarende

fordring til Kommissionen. Udvalget beder også om en oversigt over alle juridiske enheder, til hvem der udbetales EU-midler. Bed den danske regering om oversigt over de danske medlemmer i de rådgivende udvalg.

 

5. Bed regeringen om kopi af alle invitationer til møder i de omkring 35 danske specialudvalg med mulighed for at rekvirere dokumenter, for særligt interesserede folketingsmedlemmer og danske medlemmer af Europa-Parlamentet - eventuelt under fortrolighed, hvor andre landes positioner måtte være nævnt, eller hvor der angives, hvad vi eventuelt kan gå med til i Rådet i tilfælde af kompromis (taktiske forhandlingsmandater).

 

6. Navne på alle modtagere af støtte fra EU. Finansforordningen forhandles i ØKØFIN-møde ultimo november. Forslaget fra Coreper indfører åbenhed om landbrugsudgifter fra 2009 - efter midtvejsreformen om de næste budgetter.

Det er vigtigt at starte offentliggørelsen NU på Kommissionens hjemmeside for de lande, der er parate, og så lade landene komme til, når presset er der. Problemet er Frankrig.