Folketinget — Europaudvalget

Christiansborg, den 11. juli 2007

Folketingets repræsentant ved EU

 

 

 

Til

udvalgets medlemmer og stedfortrædere

         

Europa-Parlamentet ønsker fortsat reformarbejde efter reformtraktatens vedtagelse

Resumé

Europa-Parlamentet har vedtaget sin udtalelse om den kommende regeringskonference om reformtraktaten. Heri udtrykker Parlamentet tilfredshed med det Det Europæiske Råds mandat til regeringskonferencen, men Parlamentet mener ikke, at mandatet i tilstrækkelig grad løser EU’s problemer. Derfor ønsker Parlamentet, at påbegynde endnu en traktatreformproces allerede i 2009.

Også Kommissionen har vedtaget sin udtalelse om regeringskonferencen og understreger vigtigheden af, at tidsplanen for reformprocessen overholdes.


Europa-Parlamentets udtalelse om regeringskonferencen

Med 526 stemmer for og 138 imod[1] vedtog Europa-Parlamentet den 11. juli 2007 sin formelle udtalelse til den fremtidige regeringskonference om reformtraktaten[2].

Europa-Parlamentet er overvejende tilfreds med det forhandlingsmandat til regeringskonferencen, som Det Europæiske Råd enedes om den 21.-23. juni 2007. Dog fremhæver Parlamentet i sin udtalelse, at mandatet ikke i tilstrækkelig grad tager de nye udfordringer op, som Unionen er blevet konfronteret med siden 2004. Derfor annoncerer Parlamentet i udtalelsen ”sin faste beslutning om efter valget i 2009 at fremsætte nye forslag til en yderligere forfatningsmæssig ordning for unionen”. Parlamentet fremsætter sit ønske om endnu en traktatreform med henvisning til forfatningstraktatens artikel IV-443, som giver Parlamentet en ny beføjelse til at forelægge Rådet forslag til revision af EU’s traktater. Denne bestemmelse videreføres i reformtraktaten, og Parlamentet ønsker således hurtigst muligt at gøre brug af den nye beføjelse.    

I udtalelsen hilser Parlamentet formandskabets hurtige indkaldelse af regeringskonferencen velkommen[3]. Desuden er Parlamentet tilfreds med, at meget af substansen fra forfatningstraktaten bibeholdes samt med tilføjelsen af nye bestemmelser om klimaændringer og solidaritet på energiområdet.

Parlamentet anser det imidlertid for et alvorligt tilbageslag, at mandatet giver nogle medlemsstater mulighed for forbehold over for Charteret for Grundlæggende Rettigheder og beklager den manglende inklusion af Unionens symboler i reformtraktaten.   

Under behandlingen af udtalelsen har både Parlamentet og Kommissionen gentagne gange advaret medlemsstaterne kraftigt imod at genåbne det kompromis om mandatet, som blev indgået af Det Europæiske Råd.

Kommissionens udtalelse om regeringskonferencen
Kommissionen vedtog sin udtalelse om regeringskonferencen den 10. juli 2007. Kommissionen mener, at Det Europæiske Råds mandat til regeringskonferencen er et nødvendigt og afbalanceret kompromis, og at det udgør den rette basis for en hurtig og effektiv regeringskonference. Kommissionen lægger særligt vægt på, at tidsplanen for reformprocessen bør overholdes således, at en ny traktat kan være ratificeret inden Europa-Parlamentsvalget i juni 2009.

Med venlig hilsen

Signe Riis Andersen og Anders Johnsen

(36 96 og 111 73)



[1] Desuden afstod 26 fra at stemme.

[2] Europa-Parlamentets udtalelse er vedtaget med henvisning til EU-traktatens art. 48, som bestemmer, at Parlamentet skal høres i forbindelse med indkaldelse af en regeringskonference om traktatændringer. Betænkningen er vedlagt i den foreløbige danske oversættelse.

 

[3] Ifølge det portugisiske formandskab vil regeringskonferencen blive indledt den 23. juli 2007 og den forventes afsluttet den 18.-19. oktober 2007.