Udenrigsudvalget 2006-07
URU Alm.del Bilag 87
Offentligt
340196_0001.png
340196_0002.png
340196_0003.png
Folketingets Finansudvalg
Bilag
Journalnummer
Kontor
46.H.7-3-148.
HUM
8. januar 2007
a.
Udenrigsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, atder i 2007 afgives tilsagn på 53 mio. kr. til Dansk Flygtningehjælp til huma-nitære indsatser af længerevarende karakter.Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.
b.
BaggrundDansk Flygtningehjælp (DFH) fik i 2006 tilsagn om 65 mio. kr. over Akt 8812/1-2006 til længerevarende humanitære indsatser i en række lande i Afri-ka, Sri Lanka og Nordkaukasus. Hertil kommer bevillinger til udsendelse afnødhjælpspersonel og særlige nærområdeindsatser samt til aktiviteter finan-sieret over naboskabsprogrammet. Som paraplyorganisation for 33 danskeorganisationer samarbejder DFH ofte om opgaverne med en eller flere afmedlemsorganisationerne eller relevante FN-organisationer.Et konsulentfirma gennemførte i 2005 på vegne af Udenrigsministeriet enkapacitetsanalyse af DFH for at afdække organisationens professionelle ogadministrative kapacitet. Analysen konkluderede, at DFHs programmer varbaseret på en velfungerende struktur, og at den strategiske udvikling hargjort organisationen til en stærk og vigtig aktør i det internationale humani-tære arbejde.ProgrambeskrivelseDFHs internationale indsatser bidrager primært til afhjælpning af internati-onale flygtningeproblemer, herunder løsning af repatrieringsopgaver oglangsigtet hjælpearbejde for flygtninge og internt fordrevne. Strategien erudvikling af lokal kapacitet gennem støtte til fysisk, økonomisk og social re-habilitering samt beskyttelse af rettigheder for internt fordrevne og hjem-vendte flygtninge. Desuden bidrager DFH til at afhjælpe akut nød hosflygtninge og internt fordrevne. Indsatserne søges i høj grad gennemført ide berørtes nærområder. Aktiviteterne omfatter typisk uddeling af såsæd ogredskaber, genetablering af skoler, vandforsyning og veje samt opbygning afcivilsamfundsstrukturer med fokus på menneskerettigheder.DFHs engagement, hvortil der planlægges støtte fra dansk side, omfatter:
2
Angola, hvor DFH har været tilstede siden 1996 og støttet ca. 400.000hjemvendte flygtninge og internt fordrevne med nødhjælp og integreredeprojekter. Aktiviteter i Angola forventes afsluttet i 2007.Sudan. Situationen i Darfur forværres fortsat med over 3,5 mio. menneskerpåvirket af konflikten, hvortil kommer mere end 200.000 flygtninge i Chad.DFHs indsats har som mål at støtte basale humanitære behov, beskytte ogforbedre levevilkår for den konfliktramte befolkning samt støtte til fremmeaf menneskerettigheder og fredelig konflikthåndtering.Mano River regionen (Liberia, Guinea, Sierra Leone og Elfenbenskysten)har været ramt af konflikter med fordrivelse af ca. 15 mio. mennesker tilfølge. Situationen i Liberia og Sierra Leone er stabiliseret, mens især Elfen-benskysten og også Guinea har oplevet en stigende destabilisering. DFHhar arbejdet i Liberia siden 1998 og opbygget kapacitet til at gennemføreprogrammer for konfliktramte befolkningsgrupper på tværs af grænser. Ak-tiviteterne i 2007 omfatter Liberia, Guinea og Elfenbenskysten.Sri Lanka. Sri Lankas regering underskrev i 2002 en våbenhvile med op-rørsbevægelsen Liberation Tiger of Tamil Eelam (LTTE), men der er fort-sat ikke etableret en varig fredsaftale. Den nylige genopblussen af konfliktenhar resulteret i mere end 200.000 nye internt fordrevne. Udviklingen kræveren løbende tilpasning af programmet for at minimere de operationelle risici.DFH har arbejdet i Sri Lanka siden 1998.Kaukasus. Nordkaukasus er stærkt mærket af det sidste årtis mange krige ogkonflikter med op mod 500.000 fordrevne. Stærkest ramt er Tjetjenien,hvor DFH spiller en central rolle som en af de få humanitære aktører, derhar adgang. Udover hjælp til flygtninge og internt fordrevne omfatter ind-satsen også kapacitetsopbygning af lokale aktører (myndigheder så vel somprivate) til at tage ansvar for løsning af opgaver for de fordrevne. Et ledel-sesskifte i Abkhasien i Sydkaukasus i foråret 2005 åbnede nye mulighederfor at arbejde i en region, som hidtil har været utilgængelig for humanitæreorganisationer. DFH ønsker at konsolidere sin indsats overfor de etniskegeorgiere, der foreløbig er vendt tilbage til området.I tillæg til de definerede indsatser blev der i 2006 åbnet mulighed for en fa-cilitet til finansiering af akutte indsatser. Denne facilitet vil blive fortsat oggive DFH mulighed for at kunne reagere hurtigt i tilfælde af akut opståedeflygtningesituationer. Midlerne vil blive udløst efter konkret anmodning tilUdenrigsministeriet.Kapacitetsudvikling. I lighed med tidligere år afsættes en mindre ramme tilsikring af løbende udvikling af DFHs faglige kapacitet.BudgetBudgettet for støtte til ovennævnte aktiviteter i 2007 vil samlet beløbe sig til53 mio. kr.
3
Den endelige fordeling af midlerne til de forskellige landeindsatser vil skepå det årlige dialogmøde mellem Udenrigsministeriet og DFH. Fordelingenaf midler vil blive afstemt med indsatser, der gennemføres af andre humani-tære aktører, der modtager støtte fra dansk side. Med henblik på at sikrefleksibilitet og tage højde for udviklingen i indsatsområderne gives DFHsamtidig tilladelse til i løbet af året at omallokere midler fra de enkelte lan-deindsatser med op til 10 pct. uden forudgående forelæggelse for Uden-rigsministeriet. I bevillingen er inkluderet et administrationsbidrag på 5 pct.til DFH.Tilsagnet vil blive afholdt med 53 mio. kr. under § 06.39.02.10. Ekstraordi-nære humanitære bidrag.Væsentlige risikoelementerDer er ikke identificeret særlige risikoelementer ud over de sædvanligt fore-kommende risici i forbindelse med gennemførelse af humanitære indsatser,herunder social uro, politisk ustabilitet, manglende sikkerhed for nød-hjælpspersonel og manglende lokal opbakning.c.e.Sagen forelægges Finansudvalget, da der er tale om en rammebevilling, hvortotaludgiften overstiger 30 mio. kr.Under henvisning til ovenstående anmoder Udenrigsministeriet om Finans-udvalgets tilslutning til, at der i 2007 afgives tilsagn på 53 mio. kr. til DanskFlygtningehjælp til humanitære indsatser af længerevarende karakter.Tilsagnet vil blive afholdt af det beløb, som på finansloven 2007 stilles tilrådighed for udviklingslandene under § 06.39.02. Ekstraordinære humanitæ-re bidrag og Internationalt Humanitært Beredskab.f.Finansministeriets tilslutning foreligger.