Dato:

12. april 2007

Kontor:

Internationalt

J.nr.:

2007/4013-41

Sagsbeh.:

SKM

Fil-navn:

Europaudvalg nr. 21 - besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 21 stillet af Folketingets udvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 13. februar 2007 (Alm. Del).

Spørgsmål:

”Vil ministeren – som lovet på Europaudvalgets møde 9. februar 2007 - redegøre for målgruppen for 21 års reglen i EU’s familiesammenføringsdirektiv og andre EU-landes regler om alderskrav i forbindelse med familiesammenføring opgjort for egne statsborgere og ikke-statsborgere.”

Svar:

Efter EU’s direktiv om ret til familiesammenføring kan medlemsstaterne stille krav om, at ægtefællerne som et minimum skal være over en bestemt alder, dog højest 21 år. Bestemmelsen omfatter både ægtefællen og referencepersonen. Direktivet finder alene anvendelse på tredjelandsstatsborgere. Direktivet er trådt i kraft og gælder således i alle EU-landene, bortset fra Storbritannien, Irland og Danmark på grund af disse landes forbehold.

 

For så vidt angår andre EU-landes regler om alderskrav i forbindelse med familiesammenføring kan jeg oplyse, at der alene er indhentet oplysninger fra en række EU-lande, som Danmark normalt sammenligner sig med, vedrørende reglerne for familiesammenføring af en udenlandsk ægtefælle til en statsborger eller en lovligt bosiddende tredjelandsstatsborger.

 

Storbritannien stiller ved ægtefællesammenføring krav om, at begge parter skal være over 18 år. Dette gælder, uanset om referencepersonen er statsborger i Storbritannien eller i et tredjeland. I Storbritannien er der efter det oplyste overvejelser om at indføre et 21 års krav.

 

I Nederlandene skelnes der mellem ”family reunification” og ”family formation”. Ved ”family reunification” er familieforholdet etableret på et tidspunkt, hvor referencen ikke havde fast ophold i Nederlandene, og alderskravet er 18 år. Ved ”family formation” er familien først etableret efter, at referencepersonen tog ophold i Nederlandene, og alderskravet er 21 år. Reglerne gælder, uanset om referencepersonen er statsborger i Nederlandene eller tredjelandsstatsborger.

 

I Tyskland stilles der, uanset om der er tale om egne statsborgere eller tredjelandsstatsborgere, ikke et alderskrav. I Tyskland pågår der efter det oplyste overvejelser om at indføre et 21 års krav i forbindelse med forestående ændringer af udlændingelovgivningen.

 

I Belgien er alderskravet for den ansøgende ægtefælle 21 år, og alderskravet for referencepersonen 18 år, når denne er statsborger i Belgien. Hvis referencepersonen er tredjelandsstatsborger er alderskravet 21 år. Alderskravene nedsættes til 18 år for begge parter, hvis det kan godtgøres, at parret allerede har samlevet i et år i eller uden for Belgien.

 

Sverige stiller ved ægtefællesammenføring krav om, at begge parter skal være over 18 år. Kravet kan eksempelvis fraviges i tilfælde, hvor parterne allerede har et barn sammen på ansøgningstidspunktet. Reglerne gælder, uanset om referencepersonen er statsborger i Sverige eller i et tredjeland.

 

For så vidt angår de nordiske lande uden for EU kan jeg oplyse, at Norge stiller krav om, at begge ægtefæller er over 18 år, uanset referencepersonens nationalitet. I Norge pågår der efter det oplyste ligeledes overvejelser om et alderskrav på 21 år i forbindelse med forestående ændringer af udlændingelovgivningen.

 

Endelig kan jeg oplyse, at Island har fastsat et alderskrav på 24 år for ægtefællesammenføring, uanset om referencepersonen er statsborger eller tredjelandsstatsborger.