UDENRIGSMINISTERIET                                                      

 

Europaudvalgets spørgsmål 25 ad EUU alm. del af den 7. marts 2007

 

Spørgsmål:

 

»Er udenrigsministeren enig i, at der er forskel på, om EU skal begrunde sin beslutning over for en organisation, EU sætter på terrorlisten, eller at en organisation, der sættes på terrorlisten, efterfølgende skal bevise sin uskyld?«

 

 

Svar:

 

For så vidt angår muligheden for at anfægte begrundelsen for opførsel på EU’s terrorlister bemærkes, at Retten i 1. Instans i sin afgørelse i sag T-228/02 (OMPI/MKO mod Rådet) af 12. december 2006 fastslog, at en person eller organisation, som EU har besluttet sig for at opføre på EU’s terrorlister, skal modtage en begrundelse herfor. Herved har den pågældende person eller organisation mulighed for, for det første, at gøre sine synspunkter gældende over for Rådet, og, for det andet, som i ethvert retssamfund at anlægge sag ved en kompetent domstol med henblik på at få prøvet lovligheden af den offentlige myndigheds beslutning. Det er den part, der anlægger en sag, som har bevisbyrden.

 

Det skal fremhæves, at formålet med EU’s terrorlister ikke er at straffe personer eller organisationer, men at forhindre yderligere terroraktiviteter gennem præventive foranstaltninger i form af blandt andet finansielle restriktioner. Det er derfor ikke en betingelse for opførsel på listerne, at en person eller enhed er kendt strafferetligt skyldig i terrorvirksomhed. Det fremgår således af artikel 1, stk. 4 i Rådets Fælles Holdning 2001/931 af 27. december 2001, at EU’s terrorliste ”udarbejdes på grundlag af præcise oplysninger eller forhold, der viser, at der er truffet en afgørelse af en kompetent myndighed over de omhandlede personer, grupper og enheder, hvad enten der er indledt en undersøgelse eller en retsforfølgelse for en terrorhandling eller forsøg på at begå, deltage i eller lette gennemførelsen af en sådan handling, baseret på seriøse og troværdige beviser eller indicier, eller der er afsagt dom over sådanne handlinger.”