UDENRIGSMINISTERIET                                                      

 

Europaudvalgets spørgsmål 32 ad EUU alm. del af den 13. marts 2007

 

Spørgsmål:

 

»Kan udenrigsministeren bekræfte, at der den 14. marts d.å. skal afholdes møde blandt EU-landenes ambassadører i Bruxelles, og at der på dette møde vil være drøftelser af EU’s terrorliste, herunder dommen om PMOI?«

 

 

Svar:

 

EU’s procedurer for arbejdet med terrorlisterne tilpasses løbende. En stor del af disse ændringer er af teknisk karakter og godkendes ikke af Rådet.

 

Som led i denne løbende tilpasning er der på teknisk niveau opnået enighed om, at det i forbindelse med Rådets opfyldelse af Retten i 1. Instans afgørelse i sag T-228/02 af 12. december 2006 (OMPI/MKO mod Rådet) om MKO og EU’s terrorlister er nødvendigt at sikre, at de retssikkerhedsgarantier, som Retten fandt skulle gives MKO, herunder begrundelse og krav på partshøring, udstrækkes til de øvrige personer og organisationer, som er optaget på listen. Denne forbedring af retssikkerheden i relation til EU’s terrorlister skal, for det første, tages som udtryk for, at Rådet fuldt ud efterlever Rettens afgørelse. For det andet skal det tages som udtryk for, at Rådet ønsker at forbedre retssikkerheden og på indeværende tidspunkt som et minimum sikre, at optagelse af personer og organisationer på EU’s terrorlister vil ske under fuld iagttagelse af de retssikkerhedsgarantier, som Retten opstillede.

 

Coreper skal tilslutte sig disse tekniske tilpasninger, som er en konsekvens af dommen. Dette vil ikke ske på mødet den 14. ds, men på et af de kommende møder i Coreper.

 

Denne tekniske tilpasning som følge af Rettens dom er forskellig fra spørgsmålet om en samlet generel analyse og yderligere forbedring af retssikkerheden i relation til EU’s terrorlister, d.v.s. forbedringer, der rækker ud over Rettens dom. Den tekniske tilpasning udelukker således på ingen måde yderligere forbedringer af retssikkerheden.

 

Der er i EU enighed om, at der inden næste halvårlige gennemgang af terrorlisterne bør ske en samlet gennemgang af EU-procedurerne med henblik på yderligere at forbedre retssikkerhedsgarantier for de oplistede personer og organisationer uden samtidig at slække på effektiviteten af EU’s terrorbekæmpelse. I forbindelse med, at denne drøftelse gennemføres i EU, vil Folketingets Europaudvalg som aftalt på samrådet den 2. marts 2007 blive inddraget.