UDENRIGSMINISTERIET                                                      

 

Europaudvalgets spørgsmål 51 ad EUU alm. del af den 18. juni 2007

 

Spørgsmål:

 

»Ministeren bedes redegøre for, om der med den halvårlige revision af EU’s terrorliste er tale om, at den eksisterende terrorliste revideres, eller om der er tale om, at der vedtages en ny terrorliste i juridisk forstand.«

 

 

Svar:

 

EU’s terrorliste blev etableret ved forordning 2580/2001 af 27. december 2001 om specifikke restriktive foranstaltninger mod visse personer og enheder med henblik på at bekæmpe terrorisme. Det fremgår af denne forordnings artikel 2, stk. 3, at ”Rådet udarbejder, reviderer og ændrer med enstemmighed den liste over personer, grupper og enheder, som denne forordning finder anvendelse på.”

 

Det følger af Rådets fælles holdning 2001/931/FUSP af 27. december 2001, at navnene på personer og enheder, der er opført på EU’s terrorliste, mindst en gang hvert halve år underkastes en fornyet gennemgang for at sikre, at det stadigt er berettiget at bevare deres navne på listen.

 

Resultatet af den seneste gennemgang fremgår af Rådets afgørelse 2007/445/EF af 28. juni 2007, som indeholder en opdateret liste over personer og enheder, der er opført på EU’s terrorliste.

 

Som det fremgår af denne rådsafgørelse, der er oversendt til Folketingets Europaudvalg, ophæves den senest vedtagne afgørelse vedrørende gennemførelsen af Rådets forordning 2580/2001 i forbindelse med vedtagelsen af den nye afgørelse. Der er således ikke med vedtagelsen af de halvårlige opdaterede terrorlister tale om en revision eller ændring af den eksisterende rådsafgørelse, men om en ny retsakt vedrørende gennemførelse af nævnte forordning.    

 

Når Rådet efter den halvårlige gennemgang har vedtaget en afgørelse om en opdateret liste, er denne afgørelse gældende, indtil der med enstemmighed vedtages en ny afgørelse. Såfremt der efterfølgende ikke kan etableres enighed om en ny afgørelse, forbliver den tidligere vedtagne afgørelse med tilhørende liste gældende.