Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 21. december 2006

                                


Folketinget har i skrivelse af  4. december 2006 (ad B11 - bilag 1) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4/12-06 fra Josephine Obel, jf. B11 - bilag 1.”

 

Svar:

I henvendelsen anfører Josephine Obel, at de nuværende regler om stedbarnsadoption af registrerede partneres barn er problematiske og for hende har medført, at hun måtte takke nej til et job i udlandet. Josephine Obels partner fødte tvillinger, men da hun ikke juridisk var forælder til tvillingerne, kunne hun ikke opnå de tillæg i lønnen, som børnefamilier ellers er berettiget til. Derudover oplyser Josephine Obel, at hun først har adopteret børnene efter 6 måneder på grund af sagsbehandlingstiden i statsamtet.

 

Et barn, der er født af en mor i et registreret partnerskab, og som ønskes stedbarnsadopteret, må betragtes som et hvert andet barn, der ønskes adopteret. Derfor bør 3-måneders-reglen i adoptionslovens § 8, også som i dag gælde alle adoptioner, da hensynet bag reglen er, at den biologiske mor kan træffe en velovervejet beslutning.

 

Jeg finder ikke, at de registrerede partneres økonomiske interesse i straks efter barnets fødsel at kunne gennemføre en stedbarnsadoption antages at være så væsentlig, at den kan begrunde tilsidesættelse af hensynet til at tilvejebringe samtykket til adoption på et forsvarligt grundlag.

 

Derimod er regeringen positivt indstillet over for at udvide personkredsen, der har ret til det, der i dag kaldes for fædreorlov. Jeg kan i den forbindelse henvise til min besvarelse af REU ad B 11, spørgsmål 3.

 

 

 

 

Carina Christensen

                                                                                                         /Charlotte Meibom